Ploile din ultimele două zile au făcut ca râurile mici să iasă din matcă. Hidrologii au emis ieri dimineaţă de la ora 7.00 avertizare de cod roşu de inundaţii, însă apa a năvălit peste gospodăriile sălăjenilor încă de marţi noaptea. Ieri dimineaţă, mai multe localităţi erau pur şi simplu sub ape. 

Pârâuri mici, afluenţi ai Someşului, au ieşit din matcă în mai multe sate de pe Valea Someşului, inundând terenurile, casele şi drumurile. Pompierii au intervenit cu toate efectivele pe care le-au putut mobiliza în sprijinul localnicilor, să-şi salveze animalele şi bunurile din gospodării de furia apelor.
La ora 9.00, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă era deja reunit la sediul Inspectora-tului pentru Situaţii de Urgenţă “Porolissum” (ISU) Sălaj, condus de prefectul Ionel Ciunt.
Din primele informaţii obţinute după şedinţă de la Lucian Jacodi, purtător de cuvânt al ISU Sălaj, inundaţiile au afectat 31 de localităţi din 16 comune de pe Valea Someşului.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum estima ieri că au fost peste o sută de case şi anexe avariate, 40 de podeţe, dar şi 1.000 de hectare de teren agricol compromise.
Cele mai afectate sunt comunele Surduc, Letca, Chieşd şi Cheud. Toate subunităţile ISU au fost trimise pe teren pentru salvare şi evacuarea oamenilor, acolo unde a fost cazul.
Pompierii au intervenit pentru evacuarea din locuinţe a 29 de persoane, din care 19 din localitatea Surduc, câte una din localităţile Preluci şi Chieşd, câte patru din Letca şi Zalău.Potrivit lui Jacodi, persoanele eva-cuate au fost duse la rude sau la căminele culturale.
Pompierii au avut serios de lucru pentru a scoate cu motopompele apa din beciuri şi din casele inundate.
Cinci şcolii, din Chieşd, Cheud, Surduc, Lozna şi Letca au fost închise ieri preventiv.
Marţi noaptea a fost întreruptă furnizare curentului electric la 249 de locuinţe, până miercuri dimineaţa, a precizat Jacodi.
Preventiv, pompierii au construit două baraje din 1.000 de saci de nisip şi ziduri gonflabile în aval de râul Crasna pentru a preveni inundarea localităţilor Sărmăşag şi Ilişua.
Ploile au continuat să cadă în Sălaj pe parcursul zilei de ieri, înrăutăţind şi mai mult situaţia. Codul roşu de inundaţii a fost prelungit de la ora 14.00 până la ora 02.00 azi-noapte. Râul Someş a fost pus ieri sub cod portocaliu de inundaţii, adică aproape de ieşirea din matcă.

Surducul a fost sub ape

Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Sălaj, Liviu Balint, ne-a relatat că două echipaje de ambulanţă şi pompierii au intervenit marţi noaptea la Surduc, în jurul orei 02.30. Un afluent al râului Someş, dinspre Solona, a ieşit din matcă inundând terenuri şi locuinţe. Apa a ajuns pe DN 1H la înălţinea de un metru, ne-a spus Balint.
Ambulanţa a intervenit la două cazuri. Un caz a fost al unui TIR care a ieşit de pe carosabil şi s-a împotmolit în şanţ, deoarece şoseaua era acoperită cu apă, iar şoferul nu a putut aprecia traseul carosabilului. Cel de-al doilea caz a fost al unei persoane care a avut nevoie de sprijin medical după ce a intrat în panică văzând apele mari care s-au abătut peste sat.
Comuna Surduc a fost cea mai afectată de inundaţii dintre toate localităţile. 19 persoane au fost evacuate.

Culturi distruse şi gospodării înnămolite la Lozna

În comuna Lozna, valea care străbate satele Valea Loznei, Preluci şi Lozna, un afluent al Someşului, a ieşit din matcă inundând localităţile Preluci şi Lozna, terenuri agricole, mai multe locuinţe, uliţe şi drumurile principale.
Sătenii spun că niciodată pârâul nu a ieşit atât de mult din matcă. Apa a distrus grădinile cu legume ale oamenilor, terenurile agricole şi pivniţele. Apa a intrat inclusiv în câteva case. Curţile oamenilor s-au umplut cu nămol. Mai mulţi producători de le-gume şi-au văzut serele şi solariile distruse de viituri.

Apa a luat viaţa unui om la Zalha

Pompierii au fost anunţaţi ieri prin 112 de dispariţia unui localnic din localitatea Vârteşca, comuna Zalha. Concubina bărbatului, de 61 de ani, este cea care a anunţat dispariţia bărbatului. Un echipaj al ISU Ileanda a pornit în căutarea lui. Purtătorul de cuvânt Lucian Jacodi ne-a declarat că bărbatul a fost găsit decedat de echipajul de pompieri pe cursul pârâului Valea Lungă.

Distrugeri masive la Cristolţ

După 30 de ore de scuturare a norilor, Valea Solonei s-a umflat, apele au ieşit din matcă şi au năvălit prin gospodăriile sătenilor din Cristolţ şi Văleni. Primarul comunei Cristolţ, Ioan Cheşeli, spunea ieri că apele n-au produs pagube atât de mari niciodată. “Sunt distrugeri masive, avem zone izolate la Văleni şi Cristolţ. Apele au pătruns în case şi în anexele gospodăreşti, fântânile sunt colmatate, drumurile pe anumite porţiuni au fost distruse în totalitate, podeţele au fost mânate de ape, podurile au fost afectate. Despre culturi nici nu mai vorbesc; zeci dacă nu sute de hectare de teren agricol au fost inundate. Cel puţin 100 de famiii au fost afectate. Încă nu putem evalua pagubele până se retrag apele”, a declarat Cheşeli pentru “Graiul Sălajului”.

Sute de familii de albine înghiţite de şuvoaie

În hotarul satului Cristolţ există o pădure de salcâmi. Acum e perioada înfloririi lor. Crescătorii de albine au venit aici în pastorală. Au adus sute de stupi. Ştefan Coste, directorul SC Apicola SA – filiala Sălaj, s-a aflat şi el printre apicultori veniţi în pastorală. “S-a auzit mai întâi un zgomot înfundat. Până să ne dezmeticim, un val cam de un metru venea pe pârâul de la marginea pădurii, acolo unde erau instalate familiile de albine. Şuvoaiele au luat familiile de albine aflate în calea lor şi pe unele le-au dus până în Cristolţel, la mai bine de doi kilometri. Acolo au fost găsite câteva lăzi. Sute de familii de albine au pierit. Ilieş Ioan şi Tripon Grigore, doi stupari în vârstă, ziceau că de când sunt ei, de 70 şi ceva de ani, n-au văzut atâta pagubă la albine.
Ieri, la vremea amezi, în comuna Cristolţ s-a aflat şi prefectul judeţului, Ionel Ciunt, pentru a evalua în teren situaţia.

Pagubele zilei de luni

Cu o zi înainte de prăpădul de ieri, luni după amiază, în vestul Sălajului, în zona Sărmăşagului, dar şi în zona Şimleului şi a Banului, furtuna a rupt copaci, a smuls acoperişurile caselor, a rupt stâlpi de electricitate, a inundat fântâni şi beciuri, iar grindina care a însoţit-o a afectat suprafeţe întinse de teren, agricol, livezi, vii, fâneţe, culturi de porumb, de grâu, de rapiţă, unele necesitând reînsămânţarea. Prefectul judeţului informa că au fost afectate 21 de localităţi din opt comune, cel mai grav lovite de urgie fiind Bobota şi Derşida. Pagube materiale s-au produs însă la 864 de case de locuit şi la 795 de anexe gospodăreşti. Au fost inundate 200 de fântâni şi sute de beciuri ale caselor. 26 de kilometri de străzi şi 73 de podeţe trebuie refăcute.