21 de localităţi din opt comune au fost afectate. S-au înregistrat până acum pagube în aproape 900 de gospodării
Luni după a miază s-a abătut potopul peste o parte din vestul Sălajului. În zona Sărmăşagului, dar şi în zona Şimleului şi a Banului, furtuna a rupt copaci, a smuls acoperişurile caselor, a rupt stâlpi de electricitate, a inundat fântâni şi beciuri, iar grindina care a însoţit-o a afectat suprafeţe întinse de teren, agricol, livezi, vii, fâneţe, culturi de porumb, de grâu, de rapiţă, unele necesitând reînsămânţarea.
Efectele fenomenelor meteorologice nedorite l-a determinat pe Ionel Ciunt, prefectul judeţului Sălaj, să convoce luni seara la orele 22.20, în şedinţă extraordinară, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căruia s-au stabilit o serie de măsuri pentru înlăturarea efectelor distrugătoare ale furtunii.
Ca în apocalipsă
Prefectul judeţului, care este şi preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, informa ieri că “tornada” care s-a abătut în vestul judeţului a afectat 21 de localităţi din opt comune. Cele mai afectate localităţi sunt Bobota şi Derşida.
În cele două aşezări grav afectate, Bobota şi Derşida, vântul a rupt opt stâlpi de electricitate. Ieri, la vremea amiezii, încă se mai lucra la reconectarea la reţeaua de distribuţie a curentului electric. Mai multe acoperişuri de case şi de anexe gospodăreşti au fost luate de vânt. Grindina, cât oul de gâscă, a pătruns nestingherită prin acoperişurile din pânză cartonată. Ţiglele s-au spart cu duiumul. Beciurile au fost inundate. La fel şi fântânile. Pereţii caselor izolate cu poliester parcă erau ţinte dintr-un poligon. Apa a umflat asfaltul şi a săpat şanţuri adânci pe drumurile pietruite. stop_coloana La faţa locului au fost trimise echipaje ale poliţiei, ale pompierilor şi ale jandarmeriei.
Case distruse şi culturi compromise
Nu au fost pierderi de vieţi omeneşti, nici persoane fără adăpost nu au rămas. Pagube materiale s-au produs însă la 864 de case de locuit şi la 795 de anexe gospodăreşti. Au fost inundate 200 de fântâni şi sute de beciuri ale caselor. 26 de kilometri de străzi şi 73 de podeţe trebuie refăcute.
În cele 21 de localităţi asupra cărora s-a abătut furtuna au avut de suferit 500 de hectare de teren cultivat, 500 de hectare de livezi, 57 de hectare de vii, 106 hectare de păşuni şi fâneţe.
Boncidai Csaba, primarul Periceiului, ne-a spus ieri că în hotarul comunei au fost distruse parţial sau total culturi de pe 450 de hectare. Un drum comunal a fost distrus pe o distanţă de 500 de metri şi un alt drum de câmp pe o lungime de 1,5 kilometri. Pe drumul dintre Ban şi Şimleu Silvaniei pomperii au intervenit luni seara pentru a degaja carosabilul, devenit impracticabil din cauza unor copaci prăbuşiţi. O curte şi un beci din Şimleu Silvaniei au fost inundate, pompierii intervenind cu motopompe pentru evacuarea apei. În localitatea Moiad, pompierii din Şimleu Silvaniei au fost solicitaţi să intervină la o hală a unui operator economic al cărei acoperiş a fost afectat din cauza vântului puternic.
În urma acestei stări de lucruri, prefectul Judeţului Sălaj va emite un ordin pentru alcătuirea unei comisii care să evalueze pagubele la nivel de judeţ.