Din 1 iunie mancăm mai ieftin
De la 1 iunie va intra în vigoare OUG nr. 6/2015 privind reducerea TVA la alimentele de bază, de la 24 la 9 la sută, așa cum a promis guvernul. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 250 din 14 aprilie 2015 .
Taxa pe valoarea adăugată de 9 la sută se aplică deja la pâine și produse de panificație și, de la 1 iunie, prețurile la produsele alimentare, la băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, la animale și păsări vii din specii domestice, la semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, la produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, inclusiv la preparatele din restaurante sau în regim catering ar trebui să scadă cu 15 procente.
Unul dintre argumentele guvernului pentru reducerea TVA la 9 la sută la alimente este faptul că ponderea cheltuielilor cu alimente în venituri-le populației este cea mai mare din Uniunea Europeană. Măsura vizează și încurajarea consumului în rândul cetățenilor, dar și încurajarea producătorilor și comercianților de a-și înregistra, conform legii, toate veniturile. stop_coloana
Cu câți bani rămânem în buzunar
Guvernul a calculat că aproximativ 32 la sută din venituri – adică 554 de lei la un salariu mediu net de 1.731 lei, și 275 de lei la o pensie medie de 860 de lei – cheltuie lunar, în medie, fiecare cetățean pentru alimente. Calculele mai arată că reducerea TVA cu 15 procente ar însemna o reducere de 80 de lei la bugetul pentru alimente, raportat la salariul mediu.
Reprezentanții patronatelor din industria alimentară spun că reducerea TVA-ului cu 15 la sută se va vedea în prețuri încă din prima lună de aplicare a măsurii.
