În partea de nord-vest a satului Cuceu există un deal botezat de localnici “Coasta”, un deal care a pus la treabă închipuirile sătenilor, dar le-a prilejuit şi multe necazuri. De sute de ani se ştie că vacilor care pasc pe “Coastă” li se umflă ochii, iar laptele lor au un gust aparte. Oamenii au observat că dacă zăbovesc mai multe ore pe “Coastă”, a doua zi au o stare de vomă, ameţeli, senzaţii de greaţă. Vegetaţia nu prea creşte pe deal, decât câţiva scai mai rezistenţi la radiaţii. Localnicii au numit “Coasta” şi Dealul Dracului, pentru că multe lucruri necurate li se întâmplă celor care trec prin zonă, fenomene care pentru mulţi nu-şi găsesc explicaţie.

Bolovani radioactivi la Grădina Botanică din Jibou

În urmă cu mai bine de o jumătate de secol, cercetătorii au descoperit pe “Coastă” un imens zăcământ de uraniu care se întinde până spre Grădina Botanică din Jibou. Există la Grădina Botanică din Jibou doi bolovani pe care adesea vizitatorii se aşează şi-şi fac fotografii. Un cuceuan, fost lucrător în echipa de prospecţie a zăcământului de uraniu, spunea că cei doi bolovani conţin 500 – 600 de microroentgen (milisievent) fiecare. În paranteză fie spus, la acest nivel de expunere a radiaţiilor au fost evacuaţi locuitorii de lângă Cernobîl.

Cuceul urma să fie strămutat

Prin anii ‘70, în urma cercetărilor efectuate de specialişti ai Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Metale şi Resurse Radioactive s-a descoperit că pe “Coastă” există suficient zăcământ de uraniu pentru a fucţiona o centrală nucleară timp de o sută de ani. Auzind Ceauşescu despre zăcământul de uraniu de la Cuceu, a luat în calcul construirea unei astfel de centrale în Sălaj. Specialiştii au şi stabilit amplasamentul, care urma să fie pe Someş, la Ileanda. Ioan Rus, un localnic în vârstă al Cuceului, spune că satul urma să fie strămutat undeva în hotarul comunei Dobrin. A fost mare necaz printre cuceuani la auzul zvonului că trebuie să-şi părăsească vatra. Dar visul lui Ceauşescu nu s-a mai înfiripat.

Radiaţiile se propagă până la 50 de kilometri

Din anul 1996 până în anul 2002, acelaşi Institut Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Me-tale şi Resurse Radioactive a deschis în Cuceu un centru de prospecţie pentru uraniu, angajând 20 de muncitori localnici. Mulţi dintre ei au murit, majoritatea de cancer. Altora le-au apărut umflături mari pe corp. Unul dintre foştii muncitori, Petre Rişcan , căreia din cauza radiaţiilor i-au căzut toţi dinţii, spunea că toată Coasta este o zonă radioactivă, atât nisipul, cât şi roca. stop_coloana “Roca este de culoarea gri spre cenuşiu şi ne spuneau inginerii că radiaţiile se propagă până la o distanţă de 50 de kilometri”, zice Rişcan. “La 10 metri adâncime, stratul de uraniu este de 40 de metri. Săreau acele aparatelor de măsură de ziceai că-s cu draci. Fiecare gaură de foraj, după ce se luau probe, o acopeream cu beton în cel mult două ore”, spune fostul muncitor de la prospecţie.

Şi laptele este radioactiv

Medicul veterinar Ioan Almaş spune că în ultimii ani tot mai multe animale avortează. Laptele este radioactiv. O atestă analizele efectuate la laboratoarele de specialitate din Bucureşti. “De vreo doi ani încoace, de când s-a deschis exploataţia de rocă şi nisip de pe Coastă, se usucă pe capete nucii şi tuia din sat. Tot mai mulţi oameni sunt bolnavi. Din cei aproximativ 500 de locuitori ai satului Cuceu, 14 au murit de cancer. Şi mai sunt cazuri de cancer în sat”, susţine Almaş.

Primarul Jiboului spune că uraniul din “Coastă” nu-i periculos

De aproape doi, ani o firmă deco-pertează dealul “Coasta” şi transportă rocă şi nisip pentru lucrările de la drumurile din judeţ şi din judeţele învecinate. Firma se numeşte “Cumagen” şi este din Sălaj. Eugen Bălănean, primarul oraşului Jibou, oraş de care aparţine Cuceul, spune că pentru exploatare există autorizaţii legale şi permis de exploatare. Primarul a fost chemat şi la parchet pentru explicaţii. “Ni-mic nu-i adevărat”, spune edilul Jiboului. Mâine (astăzi – n.r.) o să vă trimit o hârtie de la Institutul de Mineralogie din Cluj-Napoca prin care se spune că dealul “Coasta” nu prezintă pericol pentru cetăţeni, chiar dacă se exploa-tează roca şi nisipul”. Să vedem.