Mieii de Paşti, puţini şi scumpi
Deşi se prevedea că preţul mieilor de Paşti va fi mai mic decât anul trecut, sau cel mult egal, previziunile încep să se clatine. Cu trei zile înainte de Înviere, singura unitate din Sălaj care sacrifică şi livrează carne de miel, sub formă de carcasă, este Abatorul de ovine din Hereclean, printr-o firmă privată. La Şimleu Silvaniei, vineri va fi târg de miei în piaţă. Animalul viu va putea fi sacrificat la fabrica de produse din carne “Siciliana”. În Jibou nu va exista loc de vânzare a mieilor ori de sacrificare pentru că crescătorii de oi nu vând en-gross miei la această oră. Aşteaptă să mai crească, ne explică primarul Eugen Bălănean. Din Aghireş am primit informaţia că se poate cumpăra mielul viu la 12 lei kilogrmul. În Zalău se poate achiziţiona carne de miel pentru masa de Paşti de la Kaufland (sfert de miel – cu 28,99 de lei kilogramul şi carcasă de miel – cu 26,99 lei/kg), Carffour (29,99 de lei kilogramul – sfertul de miel posterior – şi 19,99 de lei kilogramul – sfert de miel anterior cu cap. Unicarm, 24,99 de lei kilogramul – carcasă. stop_coloana În Piaţa Astralis, la carmangeria Elitte găsiţi carcasă de miel la preţul de 27,5 lei kilogramul.
Există o explicaţie pentru preţurile piperate ale cărnii de miel în această perioadă. Crescătorii de ovine nu vând mieii la greutatea de 10 kilograme, pentru că nu se aleg cu mare lucru. Ei ştiu că s-au deschis exporturile pentru ţările arabe; ţin miei până în luna august, când ating greutatea de 35 – 40 de kilograme şi îi livrează cu 9 – 10 lei kilogramul în viu.
