Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au finalizat prin rechizitoriu zilele acestea mai multe dosare de evaziune fiscală în care sunt vizaţi oameni de afaceri cunoscuţi şi mai puţin cunoscuţi din Zalău şi din Sălaj.
Prin rechizitoriul din 2 aprilie, Parchetul a dispus trimiterea în judecată, în dosarul nr.138/P/2013, a inculpaţilor Czaholi Istvan Zsolt şi Ovidiu Marcel Oros, aflaţi în stare de arest preventiv. Czaholi este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată. Mai exact, în perioada 2012 – 2013, în calitate de administrator al societăţii SC Carneoc Consulting SRL Zalău, Czaholi a desfăşurat activităţi economice fără a fi înregistrate în contabilitatea societăţii veniturile obţinute. Totodată, a dispus înregistrarea în evidenţe contabile de cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni comerciale reale, în scopul diminuării sumelor datore bugetului de stat cu titlul de impozit pe profit şi taxă pe valoare adăugată (TVA), cauzând asfel un prejudiciu bugetului de stat ce se ridică la suma de 1.466.621 lei (586.552 lei impozit pe profit şi 880.069 de lei TVA). Prejudiciul este deocamdată nerecuperat.
Ovidiu Oros a fost trimis în judecată pentru complicitate la evaziunea fiscală în formă continuată. Mai exact, potrivit procurorilor, în perioada 2012 – 2013, Oros a emis mai multe facturi fictive în favoarea Petradom SRL şi SC Ymy Trans SRL, în care la rubrica furnizorului figurează trei firme (SC Lelemet, SC Ceram Fashion, SC Daisim Transport), în care nu deţinea nici o calitate, prin aceasta contribuind la diminuarea impozitului pe profit şi a TVA-ului datorat la bugetul de stat cu suma totală de 1.010.189 lei (impozit pe profit plus TVA). În acelaşi context, Ovidiu Oros i-a sprijinit pe inculpaţii Czaholi Istvan şi Brica Ana Maria şi pe suspectul Alesu Mihail, în sensul că i-a găzduit şi le-a facilitat condiţiile pentru emiterea de facturi fictive în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale a beneficiarilor respectivei facturi.
Marius Şandru înregistra facturi false
În acelaşi dosar (nr.138/P/123) au fost trimişi în judecată în stare de libertate Szepesi Lorand Iozsef, Gabriel Marius Şandru (fost prim-vicepreşedinte PPDD Sălaj) Molnar Imre, Gigel Moldovan şi Ana Maria Brica.
În privinţa lui Szepesi, procurorii spun că în aceeaşi perioadă adică în 2012 – 2013, în calitate de administrator la SC Petradom SRL din Sălăţig a dispus înregistrarea în contabilitatea societăţii de facturi fictive având ca obiect materiale de construcţii şi furaje pentru animale. La rubrica furnizor găsim firma lui Czaholi (SC Carneoc), SC Ceram Fashion, SC Lelemet şi alte firme, cu scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 867.377 de lei. Prejudiciul a fost integral recuperat.
Cât depre fostul prim-vice PPDD-ist, Marius Şandru, acuzaţiile aduse de procurori vizează faptul că tot în acea vreme păcătoasă 2012 – 2013, în calitate de administrator al SC TCM Constructţii & Instalaţii SRL Târgu Mureş şi SC Eco Aqua Logistics SRL Cluj Napoca a dispus înregistrarea în contabilitatea societăţii de facturi fictive având ca obiect utilaje folosite în domeniul construcţiilor şi prestări servicii în acest domeniu de activitate, facturi pe care la rubrica furnizori figurează firma lui Czaholi, SC Vegal Construct, şi SC Agrotev Zid SRL. Scopul era acelaşi, adică sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului, producându-se astfel un prejudiciu la buget de 955.920 de lei. stop_coloana Asta făce Marius Şandru în timp ce este şi membru în Consiliul Judepean Sălaj; cel puţin aşa reiese din rechizitoriu. Parţial prejudiciul a fost recuperat.
Molnar Imre în calitate de administrator la SC Ymy Trans SRL din Deja a început mai devreme cu un an evaziunea fiscală, adică din 2011. Şi el a dispus înregistrarea mai multor facturi fictive în evidenţa contabilă a societăţii având ca obiect materiale de construcţii şi prestări de servicii, emise pe numele firmelor SC Carneoc Zalău, Ceram Fashion Zalău, SC Aldo Idado SRL Piteşti. Petryon Com SRL Băicoi, SC Sasha & Alex Bucureşti, bineînţeles că tot pentru a se sustrage de la obligaţiile fiscale datorate bugetului. Prejudiciul recuperat integral a fost de 486.064 de lei.
Gigel Moldovan, administrator al SC Famili Ralf SRL Zalău a înregistrat în contabilitatea societăţii mai multe facturi fictive, afirmând că a furnizat materiale la Eurpromo SRL din Săcuieni şi SC Vegal Construct Oradea. Prejudiciul cauzat la bugetul de stat, 126.400 de lei, nu a fost recuperat.
Ana Maria Brica, tot pe vremea aceea (2012 – 2013) a emis mai multe facturi fictive în favoarea SC Petradom SRL (firma lui Szepesi) şi SC Ymy Trans SRL (firma lui Molnar Imre), pe care la rubrica furnizor figurează SC Sahsa & Alex, societate pe care o adminstra, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale a beneficiarilor respectivelor facturi, prin aceasta contribuind la diminuarea impozitului pe profit şi a TVA-ului cu suma de 261.474 de lei.
Asociere pentru pagubă în buzunarul cetăţeanului
Nu trebuie să fii mare specialist în fiscalitate ca să-ţi dai seama, din rechizitorul procurorilor, că în activitatea de evaziune, prezentată în dosar s-au asociat mai mulţi adiministratori de societăţi, tocmai pentru a se pierde urma ilegalităţilor (emiterea de facturi fictive) săvârşite. S-a apelat la tot felu de încrucişări în furnizarea facturilor. Din cele şapte cazuri instrumentate de procurori rezultă că s-a produs un prejudiciu de 5.174.054 de lei. O nimica toată faţă de fraudele lui Vâlcov, Udrea, Bica, Şova, Vanghelie etc…
Un an de la descoperirea şocantă a DIICOT în cazul celor opt mari evazionişti sălăjeni
Anunţul procurorilor sălăjeni referitor la evaziunea descoperită vine la un an de când procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Sălaj au propus instanţei arestarea a opt oameni de afaceri sălăjeni acuzaţi de constituire de grup infracţional, spălare de bani, evaziune fiscală. Amintim dintre aceştia pe Ioan Huluban, Baidoc Marinel, Biriş Gavril, Boer Vasile şi încă trei pentru care s-a luat măsura arestării preventive. După un an, nici unul din cei opt evazionişti nu se mai află în arest preventiv. Vor fi judecaţi în stare de libertate, zic magistraţii. Vor fi, dar când? Ştim cu toţii povestea hoţilor de motorină din Jibou a căror judecare se amână de cinci ani şi mai bine.
Iată că după un an a venit rândul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj să se ia “de piept” cu o grupare de evazionişti. Ei şi-au făcut treba. Ce vor decide judecătorii, deocamdată rămâne enigmă. Cât va dura procesul, iar nu se ştie.