decembrie 5, 2025

Alimente mai ieftine din iunie, după reducerea TVA la 9 la sută

imagine-articol0_44677

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) va fi redusă la 9 la sută din luna iunie pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţie publică, a anunţat premierul Victor Ponta, preluat de Mediafax. Reducerea TVA la alimente se va face printr-o ordonanţă de urgenţă. Ponta a precizat că TVA va fi redusă la toate alimentele, fără diferenţieri, pentru o aplicare simplificată. “Nu cumperi carnea cu 9 la sută şi o vinzi la restaurant cu 24 la sută. Deci, TVA va fi redusă şi la servicii de alimentaţie publică”, a spus premierul.
Totodată, Guvernul îşi menţine intenţia de a reduce cota standard a TVA la 20 la sută, din ianuarie. “Susţinem – şi avem şi puterea – şi reducerea generală a TVA la 20 la sută, de la 1 ianuarie 2016, alături de celelalte măsuri din Codurile Fiscale”, a spus Ponta.

Argumente pentru reducerea anticipată a TVA

Premierul a arătat că măsura poate fi susţinută, deoarece încasările la buget sunt cu 5 miliarde de lei în plus în primul trimestru al acestui an, faţă de trimestrul similar de anul trecut. Alte argumente pentru reducerea anticipată a TVA au fost sustenabilitatea (costul anual fiind estimat la 5 miliarde de lei, din care 3,3 miliarde lei au fost deja încasaţi suplimentar în primul trimestru); faptul că este uşor de administrat printr-o aplicare generală la toate alimentele şi băuturile nealcoolice, precum şi la serviciile de alimentaţie publică; reducerea evaziunii; creşterea competiţiei; ponderea cheltuielilor cu alimente în veniturile populaţiei; siguranţa alimentară; locurile de muncă fiscalizate în agricultură, în industria agroalimentară şi în alimentaţia publică.
“Când TVA de 9 la sută intră în vigoare la 1 iunie, trebuie să se ducă aproape toată în preţ”, a spus Ponta, care a cerut ministerului Agriculturii şi ANAF să verifice dacă diminuarea TVA va fi reflectată în preţ. El a precizat că Guvernul s-a consultat cu Banca Naţională, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană şi că nu se aşteaptă la “foarte multe felicitări”, dar că instituţiile respective au înţeles care este strategia pe termen mediu şi lung.

Dr. ec. Vasile Pădurean: “Această măsură este o mare bucurie pentru populaţie şi pentru mediul de afaceri”

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Sălaj, dr. ec. Vasile Pădurean, a declarat ieri pentru Graiul Sălajului că reducerea TVA la 9 la sută la toate alimentele este “o mare bucurie pentru populaţie şi pentru mediul de afaceri”. stop_coloana Acesta a menţionat că măsura are numeroase beneficii. “Odată cu reducerea TVA la alimente vom avea una din cele mai mici cote medii de TVA din jurul nostru (ţările din jurul României – n.r.), de 17,5 la sută. Mai mult, este cea mai mică cotă TVA la alimente din ultimii 25 de ani, aplicată la întreg lanţul alimentar. Un alt beneficiu este faptul că reducerea efectivă cu 15 la sută la raft va fi aplicată de toată lumea. De asemenea, această reducere reprezintă un stimulent consistent pentru dezvoltarea întregului lanţ alimentar, de la cultura cerealelor şi plantelor, zootehnie şi până la procesare, pentru comerţ şi pentru serviciile din domeniul alimentar”, explică Pădurean.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Sălaj a subliniat impactul pozitiv al acestei măsuri asupra buzunarului cetăţenilor. “Reducerea TVA va însemna şi eliberarea banilor la cumpărători pentru consum suplimentar şi la alte tipuri de mărfuri şi servicii, nu doar la cele alimentare”, a precizat Pădurean.
Pe lângă toate acestea, Vasile Pădurean susţine că reducerea TVA “va conduce şi la reducerea consistentă a evaziunii fiscale şi, evident, la o mult mai bună colectare a TVA”, fiind şi “o şansă dată agenţilor economici pentru a participa la o competiţie economică în piaţa sănătoasă, mai ales a acelora care au lucrat corect şi până acum şi care au suferit efectiv din cauza evaziunii”.

Cu cât vor scădea preţurile

Mâncarea se va ieftini cu 15 la sută din luna iunie, atât în magazine şi pieţe, cât şi în restaurante, urmare a scăderii TVA de la 24 la sută la 9 la sută, a declarat agenţiei Mediafax Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta. “Impactul va fi masiv de la 1 iunie. În clipa în care se va micşora TVA, preţul alimentelor va scadea cu 15 la sută”, a spus Minea. El a precizat ca se va ieftini atât mâncarea din pieţe şi magazine, cât şi cea din restaurante.
De exemplu, kilogramul de pui grill ar trebui să se ieftinească de la 20 la 17 lei, ceafa de porc de la 15 la puţin peste 12 lei, salamul de vară se va ieftini cu aproximativ 4 lei pe kilogram, telemeaua cu circa 3 lei, iar un litru de ulei cu peste 50 de bani.