Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, prin rechizitoriu, a societăţii comerciale Consinit S.R.L, administrată de Bogdan Pinte, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi complicitate la înşelăciune.
Din rechizitoriul DNA reiese că SC Consinit S.R.L s-a folosit de o firmă “satelit” ca să obţină “pe nedrept” suma de 671.454,40 de lei, fonduri nerambursabile pentru un proiect de “achiziţii de utilaje în localitatea Panic, judeţul Sălaj”, potrivit comunicatului postat pe site-ul DNA în data de 6 aprilie.
“La data de 04 martie 2011, în cadrul proiectului Achiziţii de utilaje în loc. Panic, jud. Sălaj, inculpata S.C. Consinit S.R.L., prin administratorul său de fapt, inculpatul Pinte Bogdan, în scopul obţinerii pe nedrept a sumei 671.454,40 lei reprezentând fonduri europene (contribuţia Uniunii Europene din ajutorul public nerambursabil de 839.318 lei, încasat la 30.03.2012 de beneficiar), de către inculpata S.C. Grami Finca S.R.L., a dispus, printr-un ordin de plată, virarea sumei de 700.000 lei în contul acesteia din urmă”.
Potrivit DNA, S.C. Grami Finca S.R.L era o firmă “satelit” al inculpatei S.C. Consinit S.R.L, fiind înfiinţată exclusiv pentru achiziţia unor utilaje de construcţii necesare în activitatea derulată de aceasta din urmă.
“Acest transfer nu avea la bază nicio operaţiune comercială reală între cele două societăţi comerciale. Ulterior, în urma a două operaţiuni de cont, această sumă de bani a fost transferată de către inculpata Ciupe Adela Diana din nou în contul inculpatei S.C. Consinit S.R.L. Scopul acestui mecanism bancar a fost atât acela de a se obţine documentul doveditor al existenţei sursei de finanţare din partea beneficiarului proiectului, cât şi al realizării propriilor interese în calitate de beneficiar de facto al utilajelor ce urmau să fie achiziţionate”, spune comunicatul DNA.
Firma “satelit” a utilizat documente false
Procurorii DNA mai arată cum a reuşit firma satelit să fenteze autorităţile pentru a demonstra că este eligibilă pentru proiectul depus.
“În perioada 15 iulie 2010 – 13 aprilie 2011, inculpata Ilieş Ancuţa Maria, în calitate de asociat unic şi administrator al S.C. Ancu Finca S.R.L., în scopul obţinerii pe nedrept a sumei de 699.283,20 lei din bugetul general al Uniunii Europene, în cadrul proiectului Achiziţii utilaje de foraj în localitatea Panic, jud. Sălaj, a depus la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit mai multe documente false sau care evidenţiau situaţii nereale ce au stat la baza întocmirii memoriului justificativ şi a bugetului proiectului. Mai mult, pentru a face dovada sursei de finanţare, inculpata a depus, prin împuternicit (inculpata Ciupe Adela Diana), la aceeaşi instituţie, un extras de cont din data de 04.03.2011, din care rezultă că soldul final al contului curent al firmei S.C. Ancu Finca S.R.L. este de 699.887,29 lei. În realitate, suma de bani care a fost virată la aceeaşi dată din contul S.C. Grami Finca S.R.L, fără a avea la bază o operaţiune comercială reală între cele două societăţi comerciale, stop_coloana a rămas în contul S.C. Ancu Finca S.R.L. câteva minute, exclusiv pentru a se obţine documentul doveditor al existenţei sursei de finanţare din partea beneficiarului proiectului.
Ulterior, banii respectivi au fost transferaţi în aceleaşi împrejurări în contul inculpatei S.C. Grami Finca S.R.L.
Cofinanţarea din bugetul Uniunii Europene nu a mai fost obţinută din cauza faptului că inculpata S.C. Ancu Finca S.R.L. a depăşit termenul de depunere a dosarelor de achiziţii şi termenul final de realizare a investiţiei şi implementare a proiectului, fără să reuşească finalizarea procedurilor de achiziţie a utilajului special”, se arată în comunicatul DNA.
Inculpaţii şi-au recunoscut vinovăţia
Comunicatul DNA precizează că atât administratorul SC Consinit SRL, Bogdan Pinte, cât şi inculpaţii Ciupe Adela Diana, Ilieş Ancuţa Maria, SC Grami Finca SRL şi SC Ancu Finca SRL au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii anticorupţie, acorduri care în instanţă cântăresc pentru diminuarea pedepselor ce vor fi pronunţate.
Dosarul a fost transmis de către DNA spre judecare Tribunalului Sălaj.
SC Consinit SRL participă la construirea tronsonului 3C al autostrăzii Transilvania
Anunţul DNA vine la doar o săptămână după ce SC Consinit SRL Zalău, parte într-o asociere de cinci firme, a fost anunţată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale ca fiind câştigătoare a licitaţiei pentru construcţia tronsonului 3C al Autostrăzii Transilvania, de la Suplacu de Barcău până la Borş. 701 milioane de lei este valoarea totală a lucrărilor.
De aseamenea, firma de construcţii zălăuană a participat, alături de o asociere străină, la licitaţia pentru construcţia tronsonului autostrăzii între Gilău – Nădăşelu, cu o lungime de 8,7 kilometri. Inginerul Vasile Rotaru, administratorul de la acea vreme a Consinit, declara pentru Graiul Sălajului că lucrarea ar fi fost cea mai mare din istoria firmei. N-a fost să fie la acea dată, însă Consinit-ul nu s-a lăsat baltă şi a obţinut, alături de alte patru firme, un proiect cu o valoare dublă.
Consinit şi Copisa au început hala agro-alimentară din Zalău
SC Consinit SRL, în asociere cu SC Copisa Constructora Pirenaica SA Barcelona şi SC Ianus SRL Zalău, a semnat în 2011 cu Primăria Zalău un contract în valoare de peste 12 milioane de lei pentru construcţia halei agroalimentare a municipiului. Ulterior, contractul a fost reziliat. Constructorul a acuzat primăria că nu a plătit lucrările la timp, iar primăria că nu s-au realizat lucrările la termenul stabilit.