Tăierea porcului – spectacol al tradiţiei la Nuşfalău
Opt echipe au fost prezente la Nuşfalău, sâmbătă, la primul concurs de tăiere a porcului în mod tradiţional. Spaţiul rezervat acestui eveniment (curtea căminului cultural) a devenit neîncăpătoare. S-a adunat lume din întreaga comună şi de toate felurile – români, maghiari, slovaci, romi – pentru a asista la sacrificarea guiţătorului după obiceiurile de altădată. În unele gospodării din zonă, obiceiul se mai păstrează, dar pentru că mulţi l-au mutilat, fie cu opărirea porcului, fie cu pârjolirea cu butelia în loc de paie, fie prin prepararea bucatelor după reţete aşa-zis moderne, primăria din Nuşfalău a hotărât că este momentul să arate tuturor cum trebuie tăiat porcul după legea pământului şi a organizat acest inedit concurs.
Primarul Radu Mate motiva această manifestare prin iniţiativa de a nu lăsa să se piardă tradiţia, prin a le prezenta tinerelor generaţii felul în care înaintaşii lor preparau carnea de porc într-un mod sănătos. Mate spune că ideea i-a venit în urma unei vizite în Ungaria, unde a participat la un asemenea “festival” de sacrificat al porcilor după tradiţiia locală. De fapt, sâmbătă la Nuşfalău a fost prezent şi Sarudi Sandor, femier din Vamos Perci (Ungaria), localitate înfrăţită cu Nuşfalăul. El a avut numai cuvinte de laudă la adresa acestui eveniment şi a sugerat ca la viitoarele ediţii aria participanţilor să se extindă în judeţ, în afara judeţului şi chiar cu invitaţi de peste hotare.
Din coteţ, pe masă
La ora 7.30, echipele s-au aşezat la standurile lor, pregătindu-şi uneltele de lucru. Au fost aduşi guiţătorii care urmau a fi sacrificaţi pe altarul cârnaţilor, al caldaboşilor, al şuncilor. A urmat tradiţionala înjunghiere, care cu cât a fost mai rapidă cu atât a fost mai apreciată. Ce-i ce au ţinut de porc au fost răsplătiţi, după obicei, cu un pahar sau două de pălincă. A urmat apoi bobotaia, adică pârjolirea porcilor cu paie. Bucuria copiilor, şi din trecut şi de azi, este imensă când văd flăcările cum se ridică spre cer. După trei sau patru rânduri de foc, când măcelarul este convins că nu mai este fir de păr pe porc şi că şoricul se poate mânca, începe spălarea cu multe rânduri de apă, până şoricul devine alb. A urmat despicarea porcilor şi tranşarea. În vase de lemn sau inox, carnea a fost selectată în funcţie de utilizare: pentru friptură, pentru cârnaţi, pentru afumat, pentru grătare. Iar măruntaiele, pentru caldaboşi. Sobele de gătit de la fiecare stand au început să duduie. Cârnaţii sfârâiau, mirosul cărnii de pe grătare te făceau să înghiţi în sec, varza acră se “topea” în untură. În funcţie de capacitatea meselor, toţi cei ce treceau prin dreptul standurilor erau invitaţi să guste din bucatele proaspete, însă nu înainte de a-şi uda gâtlejul cu un pahar de pălincă. Cei mai înstăriţi, adică firmele cu o poziţie mai bună, au adus şi trupe de lăutari la “casa” lor. stop_coloana Cei mai mâncăcioşi, ca să nu le zic altcumva, treceau şi pe la doă-trei standuri, până puneau pace definitivă cu stomacul.
Invitaţii olandezi n-ar mai fi plecat
Câţiva olandezi care au ajuns la tăiatul porcilor de la Nuşfalău, cu toate că trebuia să fie la ora 11.00 la Bădăcini cu treburi, nu s-au putut desprinde de farmecul evenimentului, de pălinca de prune, de grătarele sfârâitoare. Aşa că şi-au amânat plecarea cu vreo trei ore. Gerhard Gerrits, după aparenţă conducătorul grupului, spunea că se simte minunat, dar e prea multă risipă. La ei, în localitatea Bergentheim, nu se practică asemenea obiceiuri, spunea olandezul, şi nici nu a mai văzut vreodată. N-a fost el prea încântat de înjunghierea porcului, dar în schimb a elogiat ospitalitatea localnicilor. A fost pentru ei un spectacol total, pentru că ei fac cunoştinţă cu porcul doar în supermarket-uri, adică doar cu produsul finit.
Tiberiu Marc şi Ionel Ciunt au gustat evenimentul şi friptura
Pe la orele amiezii au sosit la tăierea porcului în mod tradiţional şi prefectul judeţului, Ionel Ciunt, şi preşedintele Consiuluilui Judeţean, Tiberiu Marc. Au venit să ia pulsul acestui eveniment, deocamdată primul şi unicul în Sălaj. Au vizitat toate cele opt standuri, au discutat cu echipele, cu oamenii care le-au ieşit în cale şi s-au arătat mulţumiţi de rezultate. Tiberiu Marc, în discuţia cu primarul Nuşfalăului a adus pe tapet povestea atât de dragă domiei sale, a turismului gastronomic. Următoarea ediţie a concursului de tăiat porci în mod tradiţional ar trebui mai mult promovată, să atragă mai mulţi turişti şi, implicit, să aducă venituri organizatorilor, a recomantat Marc.
Tradiţia nu poate fi ştearsă cu directiva UE
Aşadar, la Nusfalău s-a desfăşurat cu succes primul concurs de tăiat porci în mod tradiţional. De fapt, de tăiat porci aşa cum au tăiat locuitorii acestor plaiuri de sute de ani. Tradiţia unei comunităţi, a unui popor, nu poate fi sugrumată de emanaţiile unor comisii obscure din Uniunea Europeană. Aşa că obligaţia impusă de UE pentru asomarea porcilor înainte de sacrificare are de stat la coadă în favoarea tradiţiei.
