Felul in care arata strazile oraselor, sau chiar ale comunelor, din punctul de vedere al gestionarii deseurilor proprii, spune mult despre gradul nostru de civilizatie. Chiar daca sunt cosuri de gunoi, unora le este greu sa se deplaseze cativa metri pentru a arunca un ambalaj. Si, din pacate, inca mai exista oameni care isi arunca gunoiul de pe balcon direct in fata blocului, fara nici o jena. Am putea spune ca in Romania omul nu mai sfinteste locul, ci il murdareste si asteapta ca cineva sa faca curat dupa el. De multe ori si autoritatile au o vina deoarece nu amplaseaza cosurile acolo unde trebuie. Un astfel de exemplu il avem chiar in Zalau, pe strada Simion Barnutiu. De la magazinele de vizavi de Scala si pana la Casa Armatei, nu exista nici un cos de gunoi. De foarte mult timp. Daca mananci o inghetata pur si simplu nu ai unde sa arunci ambalajul, trebuie sa-l duci cu tine. Atunci de ce sa ne mai miram ca gardurile verzi si trotuarele sunt pline de mizerii? Daca cineva arunca gunoiul pe jos in aceasta zona si este vazut de comunitari, este amendat. Dar daca nu are unde sa-l arunce, in mod sigur, de cele mai multe ori, trotuarul va fi cosul de gunoi, pentru ca asa e romanul. Nu poate fi educat decat prin constrangeri: amenzi.
Desigur, nu suntem toti la fel, pentru ca nu toti aruncam mizeria pe jos, dar nu sunt putini nici cei care prezinta un dezinteres pentru curatenia localitatii. Este ciudat si faptul ca multi au fost in strainatate, dar cand s-au intors in tara nu au adus cu ei bunele obiceiuri de a pastra curatenia. Cum trec granita inapoi, redevin indiferenti.
In primul rand trebuie sa inteleaga fiecare dintre noi ce inseamna civilizatia si respectul catre mediul inconjurator. Pentru ca, pe langa problema trotuarelor „impodobite”, mai exista si cea a soferilor care arunca gunoiul pe geam din mers, sau a celor care dupa o zi petrecuta la picnic lasa in urma lor mormane de mizerii.
Omul… murdareste locul
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...