Sambătă la Nușfalău – un frumos concurs de tăiere in mod tradițional a porcului
Despre primul concurs din Sălaj de tăiere a porcului în mod tradițional, care va avea loc sâmbătă la Nușfalău, ne-a dat câteva informații chiar primarul comunei, Mate Radu. El a declarat ieri pentru Graiul Sălajului că vrea să aducă în atenția tinerilor din comună tradiții care sunt pe cale de dispariție, printre care și tăiatul porcului, pârjolitul lui cu paie (nu cu butelia), tranșarea și, bineînțeles, prepararea bucatelor specifice locului.
Evenimentul este organizat de Primăria Nușfalău și Consiliul Local. La această primă ediție a concursului participă doar firme și societăți locale precum și familii din comună. Până ieri, a precizat primarul, și-au anunțat prezența la concursul de tăiat porci nouă echipe. Mate speră că până vineri, ultima zi de înscriere la concurs, numărul lor să crească. Vor fi organizate standuri pentru fiecare participant la concurs, unde, după sacrificarea porcului și tratarea lui, se va trece la prepararea mâncărurilor tradiționale, cu specificul fiecărei gospodării. Va fi și o degustare de vin fiert și pălincă. Primarul Mate Radu ne asigură că toți guițătorii pentru sacrificat sunt crescuți ecologic, în gospodăriile cetățenilor, cum s-ar zice sunt porci de casă. Fiecare animal va vea certificat de sănătate și, după sacrificare, i se va face analiza trichineloscopică. Așadar, din punct de vedere sanitar-veterinar problema este rezolvată.
Asomarea obligatorie vrea să ne fure obiceiul pământului
Problema este că niște comisii obscure din Uniunea Europeană încearcă să ne convingă (prin impunere) de câțiva ani buni să “asomăm” porcii. De când a venit norma europeană peste noi, s-a iscat o dezbatere națională în jurul sacrificării porcilor în mod tradițional. Pentru că asomarea cerută de europeni pentru porci înseamnă ca aceștia să fie bine amețiți înainte de sacrificare (zice-se că pentru o moarte ușoară), stop_coloana fie printr-o lovitură puternică, fie prin electrocutare sau cine știe ce alte metode care nu au nimic în comun cu metoa tradițională românească de înjunghiere a porcului.
Convingerile europene au luat nuanța ordinelor, astfel că inspectorii direcțiilor sanitare veterinare se țin și astăzi de poruncile europene în ceea ce privește asomarea porcilor înainte de sacrificare. L-am întrebat ieri pe Petru Firicel, director executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) dacă mai este obligatorie asomarea guițătorului înainte de a fi înjunghiat. Domnia sa mi-a răspuns afirmativ, adică există obligativitatea acestei operațiuni, fie că este făcută prin electrocutare, ori prin împușcarea în cap a porcului de către veterinar.
L-am contactat din nou pe Radu Mate, primarul comunei Nușfalău și l-am întrebat dacă concurenții vor asoma porcul înainte de sacrificare. “Nici poveste, a spus Mate, pentru că noi organizăm concurs de tăiere a porcului în mod tradițional, ca la Nușfalău, nu după metodele abatoarelor din Uniunea Europeană”, a spus primarul. Și totuși, dacă DSVSA impune sâmbătă asomarea guițătorului? Ori nu se mai ține concursul, ori porcul nu mai e sacrificat în mod tradițional și evenimentul își pierde farmecul.
