În urmă cu peste o sută de ani, pe locul care găzduiește astăzi parcarea din spatele Primăriei Zalău se află Parcul Szikszai. Era locul unde tinerii orașului își dădeau întâlniri și petreceau ore întregi pe aleile șerpuite, printre copaci seculari.
Conform lucrării “Zalău – Locuri de Poveste”, editat de Monica Druță și Marin Pop, nu se știe anul în care a început construcția Parcului Szikszai, dar se cunoaște ca an de referință anul 1902, când parcul a primit numele vicecomitelui de Sălaj, Szikszai Lajos (1825 – 1897). Ocazia cu care parcul a fost numit după vicecomitele de Sălaj a fost împlinirea, în 1902, a o mie de ani de stăpânire maghiară în Transilvania.
Cu acest prilej, în parc a fost amplasat și inaugurat monumentul Tuhutum, care tradus înseamnă “Altar Păgân”. Autorul monumentului este sculptorul Fardusz Janos (1858 – 1903), care a realizat în timpul vieții sale și grupul statuar Wesselenyi, din centrul Zalăului, și Grupul statuar Matei Corvin, din centrul municipiului Cluj-Napoca. Din datele oferite de lucrarea “Zalău – Locuri de Poveste”, opera “Tuhutum” a fost realizată pentru a aminti de prima menționare documentară a Zalăului în Cronica lui Anonymus.
Sculptura era compusă dintr-un obelisc din marmură albă, care avea în partea superioară un vultur de stepă, simbolul maghiarilor. Obeliscul de marmură avea patru laturi. Pe o latură a fost încastrat basorelieful în care căpetenia ungurească își înfinge lancea în pământ. stop_coloana Pe celelalte laturi erau sculptate texte preluate din “Codex Karacsay”, texte care-l glorificau pe Dumnezeu.
Dacă-l încadrăm în spațiul istoric, Parcul Szikszai a fost situat în spatele clădirii Primăriei Zalăului, pe atunci clădirea Prefecturii. În apropierea parcului, unde astăzi este amplasată clădirea Poștei, a existat o altă clădire, ce a fost dărâmată, care avea la subsol “Crama Sălăjeană”. Clădirea mai găzduia Notariatul orașului, Cadastrul și Cartea Funciară.
Parcul amenajat în centrul orașului avea alei șerpuite, umbrite de copaci și prevăzute cu multe bănci. La începutul secolului XX, parcul era principalul loc de promenadă și întâlnire pentru comunitatea zălăuană. Totodată, era zona în care tinerii socializau, se odihneau, dezbăteau problemele orașului sau problemele politice, iar copiii ieșeau la joacă.
În anul 1968, însă, în timpul reorga-nizărilor teritoriale ale orașului executate de către regimul comunist a lui Nicolae Ceaușescu, parcul Szikszai a fost desființat și în locul său s-a construit actuala parcare din spatele Primăriei Zalău. Statuia din Parc a fost demontată și dusă la topit.