Iuliu Maniu va fi comemorat duminică, 8 februarie, în localitatea sa natală, Bădăcin. Au trecut 62 de ani de când a încetat din viață, în închisoarea comunistă de la Sighetul Marmației, unul dintre marii ideologi politici ai României. Iuliu Maniu a fost prim-ministru al României în perioada 10 noiembrie 1928 – 7 iunie 1930, 13 iunie 1930 – 10 octombrie 1930 și 20 octombrie 1932 – 14 ianuarie 1933.
Parohia Greco-Catolică, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă, Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniul Național Sălaj, Clubul Elevilor Șimleu Silvaniei și Școala “Iuliu Maniu” Bădăcin, organizează duminică o serie de evenimente în memoria lui Iuliu Maniu. Sub egida “Iuliu Maniu, simbolul spreanței și al dorinței de libertate”, evenimentele vor începe de la ora 10.00, când în Biserica Greco-Catolică din Bădăcini va avea loc Sfânta Liturghie și Parastas pentru familia Maniu. De la ora 11.45 va avea loc o vizită la Muzeul Memorialului Iuliu Maniu, ce este situat în subsolul bisericii greco-catolice din sat. stop_coloana Cu acest prilej, în muzeul din biserică, cercetătorul ștințific Marin Pop organizează simpozionul “Iuliu Maniu, simbolul speranței și al dorinței de libertate”.
De la ora 14.00, Corul din Bădăcin și Clubul elevilor Șimleu Silvaniei vor susține un moment artistic de muzică folk. O oră mai târziu, de la 15.00, se va prezenta proiectul de reabilitare a Casei Memoriale “Iuliu Maniu”. De la ora 15.15 vor avea loc o serie de discursuri despre viața lui Iuliu Maniu.
La Bădăcin vor fi celebrați 62 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...