La sfârşitul săptămânii trecute, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus trimiterea în judecată a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, pentru săvârşirea a patru infracţiuni de vătămare corporală. Este vorba de cazul femeilor din Sălaj care acuzau în 2012 că, în urma unor intervenţii chirurgicale în secţia de obstretică ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, s-au îmbolnăvit de meningită. Patru dintre femei, supuse la operaţii de cezariană, au depus plângere penală la Poliţie. “ntr-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj se spune că, în urma cercetărilor, rezultă că “la datele de 18.05.2012 şi 22.05.2012 Spitalul Judeţean de Urgenţă nu a luat măsurile ce se impuneau pentru a asigura condiţii de prevenire a infecţiilor nosocomiale, încălcând prevederile art.4 alin.1 şi 2 din Legea nr. 270/2003, nu s-au respectat precauţiile universale şi protocoalele de lucru de către personalul medical, încălcând prevederile Ordinului M.S. Nr.261/2007 cu privire la curăţenie şi dezinfecţie, precum şi respectarea procedurii de colectare, transport şi depozitare intermediară a deşeurilor medicale, fapt ce a dus la infectarea cu bacilul Pseudomonas aeruginoasa a părţilor vătămate Sabadâş Mihaela Aurica, Ciupe Ioana Maria, Iuhaz Mariana şi Peli Monica, prin inocularea iatrogenă în timpul actului perental al anesteziei cu ocazia operaţiei de cezariană la care au fost supuse, provocând astfel îmbolnăvirea acestora de meningită acută. Complicaţiile infecţioase au necesitat pentru vindecare 45 – 50, 50 – 55, 45 – 50 , respectiv 40 – 45 de zile de îngrijiri medicale pentru fiecare, punându-le totodată în primejdie viaţa, între complicaţiile infecţioase şi infecţia cu Pseudomonas aeruginoasa existând raport de cauzalitate”. Dosarul a fost trimis spre soluţionare, Judecătoriei Zalău.

DSP a amendat spitalul cu… 1.000 de lei

În a doua jumătate a lunii mai 2012, şase paciente ale Spitalui Judeţean de Urgenţe Zalău au contactat meningită în timpul administrării anestezicului în coloană, înaintea intervenţiilor chirurgicale la care au fost supuse. Cinci dintre ele au adus pe lume copii, iar una a fost operată pentru o problemă ginecologică. Prima măsură luată de autorităţi după depistarea cazurile de infecţie cu meningită a fost închiderea blocului operator al secţiei de obstretică ginecologie pentru impiedicarea apariţiei şi a altor cazuri de infectare. stop_coloana Ancheta demarată la acel moment de autorităţile din sănătate a scos la iveală că personalul medical nu a respectat protocoalele de lucru, nu a respectat măsurile de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale şi nu a raportat aceste infecţii către Serviciul de Prevenire şi Control a Infecţiilor Nosocomiale (SPCIN). Pentru toate aceste deficienţe constatate în timpul anchetei, DSP Sălaj a aplicat o sancţiune Spitalului Judeţean de Urgenţă constând în amendă de 1.000 de lei.

Femeile au rămas cu sechele

Două dintre femei au fost tratate la Cluj, imediat după incident, iar celelalte patru la Zalău. Ioana Ciupe, una dintre mămicile infectate cu meningită a stat săptămâni bune la Spitalul de boli infecţioase din Cluj, iar după şase luni de la intervenţia chirurgicală starea ei de sănătate era critică. Celelalte femei au rămas cu dureri de cap şi alte efecte secundare după cumplita experienţă.

Plângeri la Poliţie şi Parchet

La Parchet au fost depuse două plângeri penale, una colectivă a trei dintre soţi, iar un al patrulea a depus plângere ulterior. Acuzaţia era de vătămare din culpă, comisă de autor necunoscut, după cum preciza soţul Ioanei Ciupe. De dosar s-a ocupat procurorul Liviu Corda, iar poliţiştii au luat declaraţii de la toate victimele şi de la soţii lor. Plângere a fost depusă şi la Colegiul Medicilor Sălaj. Aici li s-a spus să indice un anumit vinovat şi Colegiul Medicilor va face o anchetă. Dar de unde să ştie femeile infectate cu meningită cine este vinovatul?

Şi Raed Arafat a auzit de meningita sălăjeană

Radu Ciupe, soţul Ioanei Ciupe, spunea că s-a întâlnit, la Cluj, cu Raed Arafat, ministru interimar la Sănătăţii în acea vreme, şi i-a spus durerea ce-l măcina. I-a dat toate documentele pe care le-a avut şi l-a rugat să găsească o rezolvare, astfel ca soţia lui să se însănătoşească. “Raed Arafat mi-a promis că mă va ajuta şi sper din tot sufletul să se ţină de cuvânt. Mi-a spus că nu cunoaşte nimic din acest caz, dar odată întors la minister va cerceta cazul şi mă va contacta”, spunea la aceea vreme soţul femeii infectate cu meningită.