Prezentam într-una din edițiile anteriare mărturia unui dependent de jocuri de noroc din Zalău care ne prezenta amploarea fenomenului în micul nostru oraș de la poalele Meseșului. Acesta era dependent de alcool și de “păcănele” și dorea să atrăgă atenția asupra riscului la care se supun copiii și tinerii, în mod special, și de indiferența cu care societatea și autoritățile publice tratează o adevărată rețea care favorizează dependența de alcool și jocuri de noroc. Dependentul ne-a spus și unde a găsit sprijin pentru a-și trata dependența și cum reușește să evite, zi după zi, consumul.
Din anul 2010, pentru tratarea adicțiilor, s-a înființat la Zalău Centrul de consiliere și suport pentru persoanele dependente “Sfântul Nicolae”. Centrul este un proiect din cadrul Asociației Filantropia “Porolissum”, în parteneriat cu Episcopia Sălajului. Mai mulți specialiști au ajutat persoanele cu tot felul de dependențe care cer ajutor să formeze grupuri de sprijin Alcoolicii Anonimi pentru persoanele dependente de alcool și Al-Anon, grupuri de susținere pentru membrii familiei alcoolicului, co-dependenții, care au un rol important în ajutarea depen-dentului să evite consumul, dar și să conștientizeze că ei înșiși au o problemă prin sta-tutul de victimă. Din păcate este singurul astfel de grup din județ.

Singurul sprijin real la îndemâna sălăjenilor

Coordonatorul Centrului este preotul Claudiu Nechita, care ne-a explicat la ce trebuie să se aștepte cei care apelează la aceste grupuri. “Am decis să ne implicăm în aceasta activitate cu toate că în societatea românească, chiar și acum, această tară care distruge zeci de mii de familii, care frânge vise și destramă relații, este privită superficial, măcar că, pentru mulți, dependenții (mai ales dacă sunt alcoolici) nu reușesc să mai trezească compasiune. Acolo unde apare, însă, această boală (căci dependența este o boală bio-psiho-socio-spirituală) aduce adevărate drame. Iar alternativele, atât pentru familie, cât și pentru consumator, sunt reduse, dacă nu, inexistente. Conștienți că incidența reci-divei-recăderii este mare, că activitatea nu va fi una spectaculoasă, că numărul persoanelor care să apeleze la ajutorul acestor servicii va fi mic, ne-am încăpățânat totuși să credem că putem face ceva pentru acești oameni. Abordarea folosită de programul nostru se bazează pe modelul multi-disciplinar Minessota, care s-a dovedit a avea cea mai mare rată de eficiență, conform experienței statelor vestice. În cadrul acestei abordări, dependenta este văzută ca o boala tra-tabilă, abstinența menținându-se prin parcurgerea unui program de recuperare, în cadrul căruia alcoolicul este susținut de o echipă multidisciplinară (psiholog, asistent social, consilier în adicții, preot), grupul de Alcoolici Anonimi și familie. Recuperarea reprezintă, în esență, un drum al transformării interioare, un drum în 12 Pași, un drum al împăcării, al iertării și al iubirii”, spune părintele. Acesta subliniază că participarea la grupurile AA nu trebuie privită ca o soluție miraculoasă, ci ca un act de voință pe care trebuie să o mențină zi de zi în lupta cu consumul, fie că este un consum de substanță fie o activitate sau o pasiune, cum este jocul de noroc.
De cele mai multe ori dependenții ajung să-și piardă rolurile pe care le-au avut în familie și în societate. Bătălia rațiunii cu viciul pornește de aici, de la pierdere. “Recupe-rarea unei persoane depen-dente de alcool sau droguri se referă la recâștigarea abilităților de funcționare în societate fără a mai depinde de alcool sau droguri, altfel spus, revenirea la funcționarea normală în societate. Recuperarea înseamna redobândirea demnității umane în fața lui Dumnezeu, în fața propriei persoane, în fața familiei și a societății. Asta nu înseamnă însă că acea persoană a fost vindecată și că poate să bea alcool în siguranță”, subliniată pr. Claudiu Nechita.

De ce să alegi un grup AA?

Grupul AA este un element esențial în programele de recuperare pentru că îl ajută pe alcoolic să își dimi-nueze negarea, stigmatiza-rea și rușinea. Grupul oferă, de asemenea, modele pozitive prin oamenii care sunt ei înșiși în recuperare. Asta înseamnă că noul venit în AA învață despre cum să râmână abstinent de la oameni care au avut aceleași probleme. Grupul AA îi oferă băutorului-problemă noi prie-teni care îl vor încuraja să rămână abstinent, și nu să bea împreună. Acest nou cerc de prieteni se numeste “grup de sprijin al egalilor” sau “grup de sprijin social”. Fiecare întâlnire începe cu prezentarea participanților sub forma “mă numesc X și sunt alcoo-lic” și se încheie cu o rugăciune prin care aceștia își recunosc neputința în fața viciului. Este de o importanță crucială pentru menținerea abstinenței ca alcoolicul să participe în mod regulat la aceste întâlniri.

Ce “tratament” li se aplică alcoolicilor

La cadrul primelor întâlniri, persoana care își prezintă probleme în ceea ce privește consumul de alcool este consiliată individual în vederea informării asupra bolii alcoolismului și simptomelor, consecințelor, posibilității de recuperare, planificarea tratamentului și a particularizării lui pentru fiecare client în parte. Echipa de consilierea este formată din consilier în adicții, consilier de egal, asistent social, consilier spiritual. Fiecare depedent trebuie să citească zilnic articole dintr-o carte, să discute cu un alt alcoolic despre abstinență și să participe la întâlnirile grupului Alcoolicii Anonimi (AA). Fiecare trebuie să-și reamintească zilnic pentru ce luptă, să-și reevalueze gândurile și emoțiile și comportamentul jignitor față de cei din jur, ne-a spus cooordonatorul centrului. “Este un program de tratament, o rutina clinică destinată să-l ajute pe alcoolic sau pe dependentul de droguri să se oprească din consum. Elementele principale sunt educația despre alcoolism ca boală și nevoia de abstinență totală; apoi, stop_coloana explorarea spiritualității din perspectiva principiilor de recuperare, învățarea unor căi de a face față stresului și oferirea de suport comunitar prin programe ca AA sau Al-Anon. Tratamentul alcoolismului înseamna si ajutor în examinarea obiceiurilor de a bea și luarea unor decizii legate de consumul de alcool, bazându-se pe ceea ce au descoperit la ei înșiși”, spune părintele Nechita.

Alcoolismul, o problemă ascunsă după ușa familiei

Consumul de alcool este un viciu acceptat social. Deși alcoolismul nu afectează doar pe cel care are această boală ci și liniștea familie și a copiilor, prin modul agresiv în care alcoolicul se manifestă de regulă cu cei din jur, tendința consumatorului și a familiei acestuia este de a ascunde problemele cauzate de alcool și de scuza alcoolicul în societate. Mulți alcoolici decid că au o problemă pe care trebuie să o rezolve atunci când pierd ceva, fie un loc de muncă, fie persoanele dragi care decid să se despartă de el sau ea. Din păcate, deși numărul celor care au multe probleme din cauza consumului de alcool este foarte mare, numărul celor care apelează la ajutor este foarte mic. “Doar 15 persoane au apelat la serviciile noastre în anul 2014. Acest lucru se datorează poate și faptului că un aspect al bolii alcoolismului este negarea. Negăm pentru că ne este rușine să re-cunoaștem, deși majoritatea ne cunosc problema, negăm pentru a ne apăra consumul deoarece ne place prea mult efectul, negăm pentru că credem că nu putem trăi fără a consuma”, spune părintele Nechita.
Asociația Filantropia Porolissum oferă gratuit servicii de informare și consiliere persoanelor dependente și aparținătorilor. O echipă de specialiști acordă sprijinul celor care doresc să renunțe la consumul de alcool. Membrii grupului de alcoolici anonimi se întâlnesc o dată pe săptămână, joia, de la ora 16, 30, în sala de ședințe de la protopopiat. Cei care au nevoie de consiliere individuală își pot face programări la numerele de telefon 0749436306, 0748212341.

Ce este grupul ALL-ANON?

Grupurile familiale All-Anon sunt o comunitate a rudelor și a prietenilor alcoolicilor care își împărtășesc experiențele, forta si speranta în scopul rezolvării problemelor comune. Alcoolismul este o boală de familie deoarece provoacă răni adânci membrilor familiei. “Ca și nou venit, te poți simți că ești aici pentru alcoolic, că prezența ta aici te poate învăța cum să-l oprești pe el sau ea din băut. Adevărul este că ești aici din cauza alcoolicului. Dar curând vei afla că ai făcut-o nu din cauza că alcoolicul bea, tu nu poți controla băutul și nici nu-l poți trata pe alcoolic. Ești aici pentru tine însuți. Tu și numai tu ești responsabil de atitudinea propriei dureri”, ne explică preotul de ce e important un grup de sprijin pentru codependenți. Recuperarea familiei din boala alcoolismului îl ajută și pe alcoolic în recuperarea lui, sprijinul familiei fiind foarte important pentru el îi cresc șansele într-o abstinență de durată.

Dependența de jocuri de noroc, mai gravă decât alcoolismul

Centrul Sf Nicolae oferă sprijin pentru tot felul de dependenți, nu doar pentru cei de alcool. Claudiu Nechita spune că la centru este un grup de dependenți de jocuri de noroc, o boală mult mai greu de tratat. “Spre deosebire de alcoolici, ce sunt ușor de reperat de familie după efectele exterioare ale alcoolului, jucătorul dependent este și mai vulnerail întrucât el este de obicei depistat ca fiind dependent atunci când situația este imposibil de controlat și ceea ce este mai grav este faptul că această dependență se instalează de timpuriu, mai ales în rândul tinerilor de liceu, deschizând acestora calea spre alte dependențe”, ne-a declarat preotul. Jocurile de noroc sunt un pericol pentru ti-neri. Alături de alte instituții care se ocupă de tineri, reprezentanții centrului au demarat în județ mai multe proiecte de informare și mediatizare a dependenței în rândul tinerilor de liceu. După ce au aflat că se află în situație de risc, doar pe parcursul anului trecut, 22 de tineri și 3 părinți au primit cosiliere pentru dependența de jocuri de noroc în cadrul Centrului Sf. Nicolae.

Scrisoarea unui alcoolic…

Povestea mea mea este simplă. Sunt alcoolic, dar mi-a trebuit mult timp să-mi dau seama de asta. Am pierdut multe lucruri frumoase, ființe dragi și multe locuri de muncă… Până m-am trezit la realitate. Soția, frecventând biserica, într-o zi, mi-a pus în mână un bilețel cu un număr de telefon și a zis să sun la Centrul “Sf. Nicolae” din Zalău. Pentru ca să-i fac pe plac și să nu-mi pierd familia, m-am hotărât să merg, dar planul meu era: merg, văd despre ce este vorba și, spre casă, mă opresc pe la un bar, oricum eram cam mahmur. Dar totul s-a schimbat, când un consilier binevoitor,nici măcar nu s-a uitat urât la mine, a povestit despre viața lui (alcoolic fiind) și încet, încet am început să-mi spun și eu problemele. M-a rugat să rămân și să particip la un grup AA. Spre surprinderea mea, nu am fost inhibat, am vorbit despre problemele mele și am ascultat povești asemănătoare. M-am simțit ca și cum mi s-ar fi luat o piatră de pe inimă.Acum frecventând regulat întâlnirile AA din Zalău, mi-am câștigat un nou drum în viață, nu mai beau, deși sunt zile în care tentația este foarte mare. Atunci mă gândesc la persoanele din grup, citesc materiale informative, spun o rugăciune și trec peste momentele dificile. Grupul de suport AA, pentru mine este ca și a doua familie, specialiștii Centrului Sf. Nicolae sunt ca și niște duhovnici. Centrul este locul unde mă despart de probleme și îmi încarc bateriile cu energie pozitivă. Toate acestea le am obținut cu ajutorul Bunului Dumnezeu.