Bolnavii care sufera de afectiuni cronice au transmis, luni, sefului statului si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului un „apel disperat” in care atrag atentia asupra lipsei banilor pentru medicamentele necesare pentru a ramane in viata, situatia fiind, in opinia lor, „la limita”. „Facem un apel disperat la cele mai inalte autoritati ale Romaniei, in numele pacientilor cu boli cronice din aceasta tara care resimt acut lipsa fondurilor in sistemul de sanatate si sunt obligati sa intrerupa tratamentul strict necesar luptei cu boala”, se precizeaza intr-o scrisoare deschisa a Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) remisa presedintelui Traian Basescu, sefului Senatului, Mircea Geoana, si presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.
Reprezentantii COPAC – cea mai mare organizatie a pacientilor din Romania, cu peste 2,5 milioane de membri – spun ca unii pacienti care sufera de boli cronice au ramas deja fara tratamentul vital. Ei sustin ca mai multe dintre Programele Nationale de Sanatate nu au primit bugetul necesar pentru ca tratamentul sa fie asigurat in 2009. „In lipsa unui dialog si a unor masuri concrete din partea Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale pentru Asigurari de Sanatate la semnalele disperate ale pacientilor din diferite patologii cronice care au ramas fara tratamentul necesar, facem un apel si la dumneavoastra pentru a veni alaturi de cei peste trei milioane de pacienti cronici din aceasta tara cu masuri in directia asigurarii accesului pacientilor cu boli cronice la medicamentele vitale”, scriu reprezentantii COPAC in scrisoarea deschisa, aratand ca inteleg faptul ca Romania este profund afectata de criza, dar, in opinia lor, populatia „nu trebuie sacrificata”.
Totodata, reprezentantii COPAC sustin ca intreg bugetul pe anul 2009 a fost deja epuizat pentru mai multe din aceste programe, iar perspectivele pacientilor „sunt sumbre”, aratand ca pacientii cu cancer, HIV/SIDA, diabet, hepatita sau hemofilie din mai multe judete au ramas fara tratamentul necesar luptei cu boala, ceea ce duce la agravarea situatiei lor. „Amanarea sau intreruperea tratamentului in patologiile cronice pune in pericol viata bolnavilor. Avem cazuri concrete semnalate din mai multe judete precum Bucuresti, Suceava, Timis, Mures, Caras, Cluj, Hunedoara, Neamt sau Arges, in care pacientii cu diferite boli cronice nu mai au tratament si bugetul este epuizat. Listele de asteptare in oncologie si hepatita ating dimensiuni nemaintalnite pana acum”, scriu reprezentantii COPAC.
Acestia sustin ca „sacrificarea populatiei bolnave” in perioada de criza „poate fi considerata genocid”. Mai mult, aceasta atitudine va avea, in opinia reprezentantilor COPAC, efecte „profunde” chiar asupra situatiei economice: costurile pentru refacerea starii de sanatate a populatiei vor creste „exponential” in cazul in care nu se iau masuri urgente, iar pentru zeci de mii de pacienti „va fi prea tarziu”.
COPAC acuza ca, desi situatia le-a fost semnalata periodic, anul acesta, reprezentantilor Ministerului Sanatatii si celor ai CNAS, cele doua institutii nu numai ca nu au raspuns apelurilor, ci chiar au recurs la masuri represive fata de reprezentantii pacientilor, excluzandu-i din anumite comisii in care erau acreditati sa participe. „In prezent, situatia este la limita. In lipsa unui sprijin imediat, vom recurge la forme de protest radicale, pentru a atrage atentia societatii romanesti si internationale asupra problemelor cu care se confrunta pacientii din Romania. Vom sesiza totodata, in cel mai scurt timp, forurile europene cu privire la situatia din Romania”, conchid reprezentantii COPAC.
Bolnavii cronici spun ca nu mai primesc bani pentru medicamente si cer ajutorul presedintelui
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...