Medicul Sorin Mircea Paşca, expert în cadrul Oficiului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă, a fost condamnat ieri penntru corupţie de către magistraţii Tribunalului Sălaj la doi ani de închisoare cu executare şi interzicerea dreptului de a exercita funcţia de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală Sălaj pe timp de un an după executarea pedepsei în regim de detenţie.

Potrivit rechizitorului procurorilor, în perioada 2 decembrie 2013 – 15 ianuarie 2014, în doar 20 de zile lucrătoare, Sorin Mircea Paşca ar fi luat mită de la pacienţi de 199 de ori. Potrivit procurorului Pompilia Stana, sumele pe care medicul le primea ca mită oscilau în medie între 100 şi 500 de lei, în funcţie de motivul pentru care pacienţii se adresau medicului expert.
Sentinţa Tribunalului Sălaj este pronunţată la cel de al treielea termen, pentru că la celelalte două termene s-a amânat luarea unei hotărâri. Sentinţa pronunţată marţi nu este definitivă.

Confiscarea banilor, restituirea lingourilor

Judecătoarea Cristina Ştef, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sălaj, ne-a informat că magistraţii au dispus confiscarea de la inculpatul Paşca Sorin Mircea a sumelor de 17.485 de lei şi 3.576 de lei, contravaloarea sumei de 800 de euro şi instituirea sechestrului asiguratoriu asupra sumelor: 4.740 lei, 7.375 euro, 200 franci elveţieni, 40 de dolari canadieni, 60 kuna, 7.867 dolari americani, consemnaţi la CEC Bank pe numele inculpatului. Totodată, s-a dispus restituirea către inculpat a unui colet sigilat conţinând bijuterii şi lingouri, aflate spre păstrare la Trezoreria municipiului Zalău, şi ridicarea sechestrului asigurator aplicat prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj din data de 20 ianuarie 2014. stop_coloana

Parchetul face apel

Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa, a declarat că după primirea motivaţiei va ataca soluţia dată de Tribunalul Sălaj. Pentru infracţiunile de dare şi luare de mită şi pentru tăinuire, potrivit noului Cod penal, pedeapsa este închisoare între 3 şi 10 ani, la care se pot adăuga pedepse complementare.

Închisoare cu suspendare pentru trei asistente complice

Cele două asistente care lucrau cu medicul Paşca, Cornelia Crăete şi Virginia Bogdan, judecate tot ieri pentru comiterea infracţiunii de tăinuire, au primit pedepse de câte un an de închisoare cu suspendare, dispunându-se amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supravegere de doi ani, calculat de la data rămânerii definitive a sentinţei.
Şi asistenta Mihaela Mureşan de la Policlinica Salvosan Ciobanca a colaborat cu medicul Paşca. Aceasta venea cu dosarul la cabinetul medicului expert, dosar care conţinea pe lângă actele medicale pentru pensionare şi banii de mită. Asistenta Mihaela Mureşan se află sub control judiciar. Pentru colaborarea cu procurorii, parchetul a cerut instanţei, pentru Mihaela Mureşan, condamnarea de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare
Laszlo Zoltan din Cehu Silvaniei, acuzat de procurori că intermedia şpăgile între pacienţi şi medicul Paşca, a fost achitat, reţinându-se că nu există probe că acesta a săvârşit infracţiunea de dare de mită în formă continuată, pentru care a fost trimis în judecată.