Deszăpezirea drumurilor județene din Sălaj a pus în dificultate și anul acesta autoritățile. Șoferii s-au plâns în weekend că drumurile din județ au fost impracticabile după ninsori, în special pe DJ 108D Crișeni – Cehu Silvaniei. Și nu sunt puțini banii alocați pentru deszăpezire în județul nostru în cadrul Programului pentru pregătirea și întreținerea drumurilor județene din administrarea Consiliului Județean Sălaj pentru perioada de iarnă 2014 – 2015.
Costurile unui kilometru deszăpezit variază destul de mult, de la comună la comună, unele primind până la patru ori mai puțini bani pentru un kilometru față de altele.
Totalul sumei alocate de Consiliul Județean Sălaj pentru deszăpezire a fost de 1.800.000 de lei, distribuiți în două tranșe. Totalul kilometrilor de drum ce trebuie deszăpezit este de 603 ki-lometri. Rezultă o sumă medie alocată pe kilometru de 2.982 de lei.
Măieriște este comuna în care deszăpezirea unui kilometru de drum județean costă cel mai mult, adică 5.500 de lei. Costul unui kilometru deszăpezit în comunele Buciumi și Halmășd este de puțin peste 4.000 de lei. Costuri mari sunt și în comunele Cizer, Boghiș, Șomeș Odorhei, Surduc, Treznea, Românași, unde se cheltuie tot aprozimativ 4.000 de lei pentru deszăpezirea unui kilometru. Scumpă este și deszăpezirea în orașele Cehu Silvaniei (4.285 lei pe kilometru) și Jibou (4.016 lei pe kilometru).
La polul opus se află comunele Chieșd, Sărmășag, Almașu, Nușfalău și Agrij, unde costul unui kilometru deszăpezit nu trece de 2.000 lei. Cel mai ieftin kilometru deszăpezit este la Chieșd, unde suma se ridică la doar 1.375 lei pe kilometru. Chieșdul este urmat de Sărmășag (1.650 lei pe kilometru), Almașu (1.800 lei pe kilometru), Nușfalău și Agrij (2.000 lei pe kilometru).
Biroul de Presă al Consiliului Județean Sălaj ne-a răspuns în legătură cu criteriile luate în considerare la alocarea banilor pentru deszăpezire: “Conform unei hotărâri de Consiliu Județean aprobate în septembrie 2014, sumele acordate în sezonul de iarnă 2014 – 2015 stop_coloana pentru întreținerea drumurilor județene pe timpul sezonului rece s-au acordat în funcție de nivelul de viabilitate a drumului, încadra-rea în nivele de viabilitate și lungimea drumurilor”, se arată în informarea primită de la Biroul de Presă al CJ Sălaj.
Ne-a vorbit în legătură cu criteriile care au stat la baza discrepanței dintre sumele primi-te de o cumună sau alta primarul din Buciumi, Eugen Lazăr. “Banii s-au alocat în funcție de drumul județean pe care-l avem de deszăpezit pe raza teritorială. Cred că nu este bun calculul, deoarece la baza încheierii contractului cu caiet de sarcini, caietul are prevăzută suma respectivă care se împarte la suma totală și se împarte la 120 de zile și rezultă o sumă oarecare. Dar există zile de acțiune și zile de staționare. S-ar putea din suma asta de 88.000 de lei, cât e alocat, să nu se cheltuie decât jumătate și să rămână bani. Banii care rămân, ori se returnează Consiliului Județean, ori o să acționăm în vară pentru curățarea șanțurilor sau pentru ce e nevoie în cursul verii”, ne-a explicat Ioan Lazăr, primarul comunei Buciumi.
Primarul comunei Chieșd ne-a spus că suma de bani pe care a primit-o de la Consiliul Județean a fost mică, dar a cumpărat utilaje pentru a putea curăța drumurile județene. 44.000 lei a fost suma pe care a primit-o Chieșdul pentru a deszăpezi 32 de kilometri din Drumul Județean 108 F Chieșd – Sărmășag. “Ne ajung și nu ne ajung banii. Noi trebuie să deszăpezim drumul și să ne descurcăm cu cât am primit. Ne-ar mai trebui bani, nu zic nu, dar o să ne descurcăm cu ce am primit. Am achiziționat și utilaje, sper să reușim o deszăpezire cât mai bună”, ne-a spus primarul din Chieșd, Ioan Cătană.