Ministrul Educatiei a spus, sambata, ca in cazul „Spiru Haret” a propus desfiintarea centrelor cu invatamant la distanta din tara, interzicerea activitatii in cele noua centre din strainatate, invalidarea Cartei universitare si a titlurilor de conferentiar si profesor conferite de universitate. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca a propus mai multe masuri care trebuie puse in aplicare imediat pentru intrarea in legalitate a Universitatii „Spiru Haret”, iar daca institutia de invatamant nu le aplica, Ministerul Educatiei va declansa procedurile de lichidare a universitatii. „In cazul in care Universitatea «Spiru Haret» nu aplica prevederile pentru intrarea in legalitate, MECI va declansa procedurile de lichidare a Universitatii”, a spus ministrul Andronescu intr-o conferinta de presa.
Andronescu a aratat ca a propus intrarea in lichidare a programelor de studii cu forme de invatamant la distanta, studentii inmatriculati la aceste forme urmand sa finalizeze studiile la alte programe acreditate.
Demnitarul a adaugat ca a mai fost propusa desfiintarea centrelor teritoriale din tara ale Universitatii „Spiru Haret” in care se desfasoara activitatilor de invatamant la distanta pentru ca aceste centre nu faceau invatamant, ci „administrau o afacere”. Andronescu a precizat ca nu se poate face muzica sau sport la distanta, fara nicio intalnire cu un profesor si fara practica.
Totodata, a fost propusa interzicerea desfasurarii activitatii in noua centre din strainatate deschide de Universitatea „Spiru Haret”, precum si invalidarea Cartei universitare si elaborarea uneia noi, conform normelor in vigoare.
Andronescu a mai spus ca reprezentantii „Spiru Haret” trebuie sa elaboreze si sa adopte in Senat un regulament privind organizarea si desfasurarea alegerilor conducerii academice a universitatii. Astfel, Universitatea trebuie sa organizeze alegeri ale structurilor de conducere in conformitate cu noua Carta pe care o vor elabora. Andronescu a precizat ca alegerea rectorului de la Universitatea „Spiru Haret” a avut loc in 2000 si de atunci acesta nu a fost validat.
Ministrul Educatiei a adaugat ca a fost propusa si invalidarea titlurilor stiintifice de conferentiar si profesor universitar conferite de universitate. Andronescu a precizat ca este vorba de 92 de cadre didactice care au primit confirmare doar de la universitate, fara a fi validate de Consiliul National Atestare a Titlurilor Diplomelor si Certificatelor Universitare.
Referitor la absolventii care au finalizat studiile la specializarea Drept cu o durata de studii de trei ani, adica echivalent a 180 de credite, ministrul Andronescu a spus ca, potrivit Legii 288/2004 se impune completarea la 240 de credite de studii transferabile cu indeplinirea tuturor obligatiilor profesionale din planul de invatamant si sustinerea examenului de licenta.
De asemenea, s-a mai propus retragerea dreptului Universitatii „Spiru Haret” de a organiza licenta pana la finalizarea evaluarii institutionale de catre ARACIS si monitorizarea institutiei de invatamant pe o perioada de trei ani, in baza metodologiei MECI. Astfel, universitatea ar urma sa intre in perioada imediat urmatoare in proces de evaluare institutionala, de evaluare a programelor de studii autorizate in vederea creditarii si de evaluare periodica de catre ARACIS.
Printre masurile propuse pentru intrarea in legalitate a Universitatii „Spiru Haret” sunt si actualizarea tuturor regulamentatelor in conformitate cu Carta universitatii si prevederilor legale in vigoare, organizarea procesului de invatamant in conformitate cu prevederile legale si completarea documentelor de studii.
Universitatea „Spiru Haret” trebuie sa coreleze cifrele de scolarizare cu elemente legate de capacitatea institutionala si sa le reduca astfel incat sa fie asigurat raportul studenti-cadre didactice la nivelul standardelor. Andronescu a precizat ca universitatea trebuie sa treaca de la un raport student-cadre de 438, cat este in prezent, la maximum 30.
Ministrul Educatiei a prezentat, sambata, in sedinta extraordinara de Guvern, Raportul in cazul Universitatii „Spiru Haret”. Potrivit ministrului Andronescu, premierul a fost de acord in principiu cu propunerea, urmand sa fie emisa o Hotarare in aces sens. Andronescu a spus ca sunt 53 de centre teritoriale in care Universitatea „Spiru Haret” a organizat invatamant la distanta.
Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului a facut un control la sediul institutiei de invatamant superior, rezultatele fiind prezentate conducerii universitatii in 29 iulie.