Sălajul are doar cinci produse tradiţionale
Producătorii care deţineau atestat de produse tradiţionale au fost obligaţi anul acesta să îşi obţină reatestarea după noi norme, în baza unei documentaţii şi a unei verificări riguroase. Termenul a expirat pe date de 30 noiembrie, când din cele aproximativ 4.400 de produse româneşti care figurau ca produse tradiţionale au rămas mai puţin de 300.
Într-un top al judeţelor cu cele mai multe produse tradiţionale atestate, Sălajul se află acum pe locul 17, cu cinci produse tradiţionale. Pe primul loc se află judeţul Braşov, cu 73 de produse tradiţionale atestate, iar 17 judeţe, printre care Vrancea, Bistriţa Năsăud, Timiş, Constanţa, sunt judeţe fără produse tradiţionale atestate.
Potrivit lui Valentin Duca, directorul executiv al Direcţiei Agricole Judeţene Sălaj, până în prezent producătorii din judeţul nostru au reuşit să reatesteze după noile norme cinci produse tradiţionale din carne: cârnăciori picanţi afumaţi, pecie lungă afumată, peştişor afumat, clisă afumată şi cârnat de casă afumat. Joi au fost trimise la Minsterul Agriculturii pentru reatestare încă cinci specialităţi din carne: şuncă Cordiş, costiţă afumată, piept afumat, pecie afumată şi ceafă afumată. Două produse alcoolice, pălincă de prune şi pălincă din amestec de fructe, se află în analize la Direcţia Agricolă pentru a fi stop_coloana trimise şi ele la Bucureşti pentru atestare. Până pe 30 noiembrie, termenul limită pentru reatestare, 160 de produse din Sălaj figurau ca produse tradiţionale.
Atestarea produselor tradiţionale continuă, producătorii interesaţi trebuie să aibă în vedere prevederile Ordinului 724/2013. În afară de faptul că produsul tradiţional poate fi fabricat doar în cantităţi limitate, acesta trebuie să mai respecte şi alte condiţii la fel de stricte. “Produsul tradiţional este un produs alimentar românesc obţinut cu materii prime locale, care nu conţine aditivi alimentari, care are o reţetă tradiţională, un procedeu şi proces tehnologic tradiţional şi se diferenţiază foarte clar de alte produse din aceeaşi categorie”, a explicat Valentin Duca
Atestatul de produs tradiţional are termen nelimitat, însă poate fi retras dacă există plângeri care se confirmă sau dacă la un control se dovedeşte că producătorii au încălcat normele în vigoare.
