decembrie 5, 2025

Feriţi-vă de trichineloză!

imagine-articol0_42764

Am intrat de puţină vreme în Postul Crăciunului, iar în gospodăriile de la ţară a început sacrificarea guiţătorilor. Am uitat în sfârşit cu toţii de directiva europeană că porcul trebuie curentat, aşa că toată lumea îl înjunghie pe Ghiţă din coteţ după vechiul obicei. Cuprinşi de euforia momentului, proprietarii animalului uită însă că o pacoste fără egal îi poate pândi – trichineloza.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Sălaj atrage atenţia supra efectuării analizelor de laborator la carnea de porc provenită din gospodăriile populaţiei. Potrivit lui Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj, pentru a preveni infectarea cu Trichinella spiralis li se recomandă cetăţenilor să efectueze examenul trichineloscopic la toţi porci sacrificaţi pentru consum propriu. Examenele pot fi efectuate la cabinetele medicilor veterinari concesionari din comunele şi oraşele judeţului, care dispun de aparatura necesară depistării larvelor închistate în carne (muşchi). Mulţi consumatori ignoră pericolul îmbolnăvirii şi consideră că animalele pe care le-au crescut şi hrănit în gospodărie nu pot fi un pericol pentru sănătatea lor. Greşit!. Pentru examen, proprietarul porcului trebuie să ducă la la cabinetul medicului veterinar 100 – 150 de grame de muşchi abdominal, recoltat din diafragmă, mişchii limbii, fălci zona intercostală. Examenul trichineloscopic durează în jur de 15 minute iar preţul este până la 20 de lei.
Şi mistreţii rezultaţi din partidele de vânătoare sunt examinaţi obligatoriu. În urmă cu două săptămâni, un mistreţ vânat pe fondul de vânătoare Lapiş, comuna Nuşfalău, a fost depistat cu trichineloză.
Până la data de 31 decembrie fiecare circumscripţie sanitară veterinară din oraşele judeţului va asigura serviciul de permenenţă între orele 8.00 – 18.00. 
În Sălaj, cele mai multe îmbolnăviri de trichineloză au avut loc în anii 2006 (17) şi 2007 (24). Anul trecut au fost semnalate doar două focare. stop_coloana

Trichineloza este boala cu care rămâi toată viaţa

Trichineloza este o boală zoonoză (boală transmisibilă de la animal la om) provocată prin consumul cărnii crude sau preparate de la anumite animale contaminate cu Trichinella, un nematod parazit închistat în celulele musculare. În momentul în care paraziţii invadează tubul digestiv, în prima săptămână de la infectie, pot apărea simptome precum dureri abdominale, diaree, greaţă, vărsături, constipaţie. După cea de a doua săptămână de infecţie, larvele de trichinela migrează către circulaţia sanguină, provocând hipertermie (febră), creşterea numărului de globule albe, hemoragii ale retinei, apariţia tulburărilor cardio-vasculare. După cea de a treia săptămână de la infecţie apar simptome de boală la nivelul musculaturii, slăbiciune musculară, dureri musculare. Muşchii maxilarelor, cei din jurul ochilor, ai gâtului, dar şi cei din jurul diafragmei şi ai spatelui sunt adesea cei mai afectaţi de parazit. Măsura cea mai importantă de prevenire a bolii este examenul trichineloscopic despre care am vorbit mai sus. Este recomandat să se prepare carnea de porc la temperaturi ridicate, este bine să se evite friptura în sânge. Carnea, organele şi produsele provenite de la animalele infestate cu trichinella se interzic a fi date spre consum. Acestea vor fi distruse prin ardere.