decembrie 5, 2025

Tot pălincă nefiscalizată o să bem

imagine-articol0_42086

Fără antrepozitele fiscale, producătorii de pălincă tradiţională nu pot comercializa marfa în mod legal. Paradoxal, deşi în Sălaj există o Asociaţie Patronală a Producătorilor de Pălincă Naturală, până în acest an nu se reuşise punerea la punct a unui antrepozit fiscal. În urmă cu câţiva ani exista un antrepozit fiscal la Pria, dar a dispărut şi el. Era o situaţie ciudată. O băutură care este un brand al judeţului nu putea fi co-mercializată legal, chiar dacă în Sălaj există aproape 400 de cazane de ţuică. Recent, un producător de pălincă din Zalău, membru al Asociaţiei Producătorilor de Pălincă Naturală, pe propriile cheltuieli, a înfiinţat un antrepozit fiscal la Bocşiţa. Este vorba de Vasile Aciu, iar produsul său este “Aciu – Pălincă de Zalău”. Pentru a avea trecere pe piaţă, a comandat o sticlă specială pentru pălincă în Italia, sticlă care va fi introdusă într-o cutie. Preţul este unul pe măsura ambalajului, a accizelor şi a taxelor care trebuie achitate pentru vânzarea băuturii în mod legal. stop_coloana De pildă, o sticlă de pălincă de 700 de mililitri poate fi cumpărată cu 119 lei, una de 200 de mililitri cu 49 de lei. Şi când te gândeşti că un litru de pălică curată se vinde pe sub mână cu 20 de lei îţi vine să blestemi toate antrepozitele fiscale din judeţ, din ţară şi din lume. Potrivit lui Vasile Aciu, deocamdată băutura produsă de el se găseşte în magazinele duty free din aeroporturile româneşti, dar poate fi achiziţionată şi online de pe site-ul special creat pentru acest produs, în varianta pălincă de prune. Vasile Aciu intenţionează pe viitor să producă şi pălincă de pere, cireşe sau gutui.