Nici una dintre primariile din judet nu a depus proiecte pentru „Casa Verde”, desi, astfel, ar fi putut obtine finantari nerambursabile de pana la trei milioane de lei pentru energii
Astazi expira termenul pana la care primariile puteau depune la Administratia Fondului de Mediu proiecte de finantare prin Programul „Casa Verde”. Este vorba despre programul prin care guvernul ofera finantari nerambursabile pentru inlocuirea sistemelor clasice de incalzire, considerate poluante, cu altele bazate pe energii alternative, precum cea solara, eoliana sau geotermala.
Participarea guvernului, prin Fondul de Mediu, este de maximum 80 la suta din valoarea totala a proiectului, dar nu poate fi mai mare de trei milioane de lei – pentru orase sau comune cu 50 – 100 de mii de locuitori, doua milioane – pentru unitati administrativ teritoriale cu 20 – 50 de mii de locuitori, un milion – unitatile cu trei – 20 de mii de locuitori si 500.000 de lei pentru comunele cu mai putin de trei mii de locuitori.
Cu acesti bani, primariile pot sa asigure sisteme de incalzire nepoluante si ieftine atat pentru cladirile pe care le administreaza (sediile primariilor, scoli, spitale, dispensare), cat si pentru locuintele proprietate personala ale locuitorilor, cu conditia ca acestia sa fie constituiti in asociatii de proprietari.
Cu toate ca sumele nu sunt deloc de neglijat si desi s-ar reduce, astfel, semnificativ, cheltuielile administratiilor locale si ale populatiei cu furnizarea agentului termic, nici una dintre primariile din judet nu a depus proiect in aceasta prima sesiune de finantare.
La Simleu, primarul Septimiu Turcas a argumentat situatia prin faptul ca primaria a fost prinsa cu alte proiecte, consi-derate mai importante. „N-am vrut sa ne disipam in mai multe directii si sa nu rezolvam, in final, nimic. Ne-am concentrat, acum, pe alte proiecte, cum ar fi reabilitarea termica a blocurilor si a ambulatoriului Spitalului Orasenesc, urmand sa facem un proiect si pentru Casa Verde, insa in sesiunea urmatoare” – a precizat Turcas.
La Cehu Silvaniei, potrivit primarului Varga Andrei, situatia este similara, nedepunerea vreunui proiect fiind motivata de faptul ca primaria n-a avut unul pregatit. „Deocamdata, nu exista in oras nici asociatii de proprietari, dar facem demersuri pentru constituirea lor, astfel incat sa putem depune, atat pentru ele, cat si pentru scoli, proiect in sesiunea urmatoare”, ne-a asigurat primarul, declarandu-se foarte interesat de finantarea oferita de guvern.
Nici primaria din Jibou nu a depus proiect, cauza fiind, si aici, potrivit purtatorului de cuvant Oana Georgescu, inexistenta asociatiilor de proprietari. Cat despre cladirile aflate in administrarea primariei (scoli s.a.), se pare ca edilii au suficienti bani pentru a plati facturile actuale de caldura. Oarecum paradoxal, nici Zalau nu a depus proiect in actuala sesiune. De ce paradoxal? Pentru ca furnizorul de caldura pentru toate scolile din oras, dar si pentru 1.200 de apartamente, Uzina Electrica, tocmai a intrat in insolventa, iar o solutie alternativa de incalzire a imobilelor n-a fost, inca, identificata.