Cu ce preț avem noi cel mai mult porumb din Europa
Cu surle și trâmbițe dăm lumii de știre că țara noastră are, în această toamnă, cea mai mare recoltă de porumb dintre statele comunitare. Le-am întrecut și pe Franța și pe Olanda și pe Italia. Veți spune că e firesc. Nu degeaba ni s-a dus veste că suntem mămăligari. In paranteză fie spus, noi mâncam mămăligă și pe vremea lui Ștefan cel Mare, când încă nici nu se adusese porumbul în Europa; era mămăligă de mei. Dar să ne întoarcem la producțiile de porumb din această toamnă și să vedem cu ce preț le-am obținut. Din cel mai recent raport de monitorizare al Comisiei Europene reiese că România a rămas, și în acest an, pe ultimele locuri la randamentul la hectar la porumb, dar și la grâu.
Un hectar olandez de porumb face cât trei hectare românești
Potrivit sursei citate, producția de porumb la hectar este estimată la 4,45 de tone, peste nivelul de anul trecut de 4,41 de tone. Cu toate acestea, agricultorii români sunt pe ultimele locuri din cele 28 de state membre ale UE la randamentul la hectar la porumb. Fermierii din Olanda obțin o producție de 11,92 de tone de porumb pe un hectar cultivat, adică aproape de trei ori mai mult decât un român. Cum s-ar zice, un român trebuie să cultive trei hectare cu porumb pentru a obține producția de pe un hectar a olandezului. Numai că la noi înființarea unei culturi de porumb pe un hectar costă în jur de 2.500 de lei. Pentru a stop_coloana obține producția de porumb de pe un hectar pe care o obține fermierul olandez, agricultorul român trebuie să cultive trei hectare cu prețul de cost total de 7.500 de lei. La prețul actual al porumbului – 70 de bani pe kilogram – e greu să obții și profit, și mai ales e greu să te menții pe piața europeană.
Sălăjenii au obținute 3.850 de kilograme de porumb la hectar
Potrivit lui Valentin Duca, director executiv al Direcției Agricole Județene Sălaj, anul acesta, în județul nostru, au fost cultivate 25.579 de hectare cu porumb. Se estimează o producție de 3.850 de kilograme la hectar. “E o producție normală”, precizează Duca. Normală pentru truditorii gliei din Sălaj și din țară, zicem noi, și mult prea mică în comparație cu producțiile din celelalte state europene. Chiar dacă Cel de Sus a creat pentru agricultorii români, în acest an, condiții climatice extrem de favorabile, fără tehnologie avansată, de ultimă oră, rămânem tot în coadă.
