Programul „Casa Verde”, prin care statul promitea sa suporte 90% din costurile achizitionarii si instalarii de catre romanii interesati a unor sisteme care utilizeaza energia solara, eoliana sau geotermala, pare sa fie un mare FAS.
Chiar daca, imediat dupa numire, aplicarea lui a fost data ca sigura si de noul ministru al mediului, Nicolae Nemirschi, saptamana trecuta acesta si-a schimbat radical pozitia, sugerand ca sumele foarte mari ce ar trebui alocate de la Fondul de Mediu pentru acest program ar putea avea o utilizare mai buna in contextul crizei actuale.
Pe de alta parte, ministrul a atras atentia, ca, oricum, pentru a putea fi aplicat acest program, este nevoie de o serie de modificari in ghidul de finantare. Este vorba despre modificari care sa asigure transparenta selectiei de catre instalatorul avizat a beneficiarilor programului, sugerandu-se ca principiul „primul venit, primul servit” lasa loc de frauda. De asemenea, potrivit unui comunicat de pe site-ul oficial al Ministerului Mediului, Nemirschi vrea ca programul sa se aplice exclusiv la locuinte, nu si la casele de vacanta, in actuala forma ghidul nefacand nici o diferentiere in acest sens.
Reamintim ca acest program ar fi trebuit sa devina operational din 5 ianuarie, termen decalat din cauza faptului ca Administratia Fondului de Mediu (AFM) nu s-a putut incadra in termenul stabilit pentru afisarea listei cu instalatorii avizati prin care ar fi urmat sa se deruleze programul. Nici urmatorul termen stabilit pentru afisarea listei, 15 ianuarie, nu a fost respectat, motiv pentru care ministrul mediului a si propus revocarea din functie a directorului AFM. In acest moment, decizia privind o eventuala aplicare, totusi, a programului, se pare ca apartine Guvernului, care trebuie sa ia in discutie atat modificarile din ghid, cat si oportunitatea directionarii unei mari parti din bugetul AFM catre acest program. Precizam ca de subventionarea achizitiei si montarii unui sistem ce utilizeaza energii alternative ar putea sa beneficieze, prin acest program, oricine detine (in proprietate sau alta forma de locuire) un imobil in Romania.
„Casa Verde”, pe linie moarta
Articole
Mulțumirile unei mame pentru personalul Secției ORL de la Spitalul Județean
Există cadre medicale care își iubesc meseria și ne arată, zi de zi, că grija pentru pacient este primordială. Din fericire, avem astfel de oameni și la Spitalul Județean de Urgență Zalău. Nu o spunem noi, o spune o mamă din județul vecin, care a ajuns cu copilul în unitatea medicală din municipiu și a fost impresionată de modul în care s-a comportat întreg personalul cu care a interacționat, de la sosire până la externare. Redăm integral…
Mai mult...Zalău: Impozit mai mic pe casă și mașină dacă plătești online
Scutirile, bonificațiile şi gratuitǎțile acordate de municipalitate pentru persoane fizice şi persoane juridice se mențin și în 2025, la nivelul din anii anteriori. la fel ca în ultimii ani. Pentru persoanele fizice, în cazul achitării la casieriile serviciilor de impozite și taxe din cadrul primăriei, la CEC, prin P.O.S, prin ordin de plată sau internet banking, bonificația acordată este de 4 % dacă plătesc cu anticipaţie impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren şi impozitul pe mijloacele de…
Mai mult...