Oferte de criza
Dupa ce in ultimii ani piata imobiliara a cunoscut cresteri explozive ale preturilor, criza financiara si-a pus sever amprenta asupra acestui sector. Dezvoltatorii imobiliari s-au trezit, aproape peste noapte, cu investitiile blocate, unii dintre ei fiind nevoiti sa le cesioneze catre banci ori sa intre in faliment.
Astfel, daca in vara anului trecut, metrul patrat intr-un bloc nou construit se vindea la 1.000 de euro, in prezent, dezvoltatorii practica preturi cuprinse intre 550 si 700 de euro pe metru patrat. Ba mai mult, isi imbie clientii cu oferte care mai de care mai atractive. Spre exemplu, cei care achizitioneaza acum un apartament nu doar ca se aleg cu o reducere de circa 10% din pretul standard, dar pot primi, ca „bonus^, loc de parcare, garaj sau chiar o boxa.
Iar daca nu dispun de intreaga suma, nici o problema! Dezvoltatorii sunt intelegatori si accepta plata in trei-patru transe.
Speranta moare ultima
In ciuda contextului ce nu le este tocmai favorabil, majoritatea dezvoltatorilor imobiliari din judet isi pastreaza speranta in ceea ce priveste viitorul afacerilor lor. Se bazeaza, evident, pe nevoia impamantenita a romanului de a fi proprietarul spatiului in care locuieste. Odata ce mediul economic se va stabiliza, iar bancile vor fi mai darnice in ceea ce priveste acordarea de credite, investitorii sunt siguri ca soarele va rasari, din nou, pe strada lor. Cu toate acestea, admit ca blocajul la care asistam are si aspecte pozitive. Nu de alta, dar preturile imobiliarelor atinsesera cote alarmante, pe care numai dusul rece al crizei ar fi putut sa le normalizeze. 1.000 de euro pe metru patrat era prea mult fata de cat isi permitea un salajean, chiar daca pentru a intra in posesia unui apartament accesa un imprumut bancar.
Capsunarii, principalii vinovati
Intrebati despre cauzele care au dus la explozia preturilor, unele surse de pe piata arata cu degetul inspre salajenii plecati la munca in Spania si Italia, care au ales sa-si investeasca agoni-seala in imobiliarele din municipiu. De altfel, inainte de criza, ei au fost principalii clienti ai dezvoltatorilor imobiliari locali. Ei au pus umarul la cresterea cererii si „au dat nas” vanzatorilor.
Preturi la apartamente noi
Doua camere plus living, garaj si boxa – 46.000 de euro
Doua camere plus loc de parcare – de la 20.000 de euro, in functie de modalitatea de plata, finisaje
Preturi la apartamente vechi
Garsoniera nefinisata – 15.000 de euro
Doua camere, cu dotari – 26.000-33.000 de euro
Trei camere, finisate – 35.000-39.000 de euro
„Prima Casa” – sansa de a deveni proprietar
In programul „Prima Casa” s-au inscris 20 de institutii de credit, cu o suma totala de 1,457 miliarde de euro, fata de plafonul anuntat de un miliard de euro. In acest fel, Guvernul vrea sa vina in sprijinul persoanelor care achizitioneaza, pentru prima data, o locuinta. ^Prima Casa^ prevede un plafon de creditare de 60.000 de euro, cu un avans de 5 la suta. Imprumuturile astfel contractate sunt garantate de stat, prin Fondul National de Garantare a Creditelor, in limita maxima amintita. Durata maxima a unui imprumut este de 30 de ani. La aproape trei saptamani de la debutul programului, Fondul a analizat si aprobat 34 de dosare.
Petru Ianc, manager marketing AFI Invest: Criza are, pana la urma, si un aspect pozitiv, pentru ca preturile se asaza, oarecum, intr-un fagas normal. Este un test al maturitatii pietei imobiliare: cine il trece ramane, cine nu… incearca altceva. Tocmai din acest motiv, trebuie sustinute doar proiectele fezabile, care au piata.
Adrian Hulugean, dezvoltator imobiliar: Traversam o perioada sensibila, dar, in curand, business-ul acesta va fi din nou profitabil. Programul „Prima Casa” va ajuta, cu siguranta, la deblocarea pietei, insa abia dupa ce in Zalau se vor vinde, astfel, cel putin 15 apartamente. Poate atunci vom asista si la o usoara crestere a preturilor la imobiliare.
Corina Cojan, director economic City Group SRL: In Zalau inca exista cerere de apartamente, dar clientii sunt prea speriati ca sa faca o achizitie. Plus ca nici bancile nu sunt prea prietenoase in ceea ce priveste acordarea de credite ipotecare. „Prima Casa” ar putea veni mai ales in sprijinul tinerilor care isi doresc o locuinta, dar nu dispun de banii necesari.
Criza face ordine pe piata imobiliara
Articole
15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale și 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu
Azi, 15 ianuarie, se împlinesc 175 de ani de la nașterea celui mai mare poet român, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889). Începând din 2011, tot în 15 ianuarie este sărbătorită și Ziua Culturii Naționale. Este o sărbătoare care are loc anual și promovează cultura, arta și efortul academic, prin activități specifice. Cunoscut ca „Luceafărul poeziei românești”, Mihai Eminescu debutează în 12 ianuarie 1866, cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, apărută în broșura „Lăcrămioarele învățăceilor…
Mai mult...Sfântul Ioan Colibașul și prioritățile greșite ale vieții noastre
Sfântul Ioan Colibașul, adică ”cel care a trăit într-o colibă” sau ”Ioan cel sărac pentru Christos”, a fost un sfânt ascet care a trăit în secolul V. El este amintit atât în calendarul ortodox, cât și în cel greco-catolic, în fiecare an la data de 15 ianuarie. Ioan a trăit în vremea împăratului bizantin Leon I Tracul (457-474). El provenea dintr-o familie nobilă din Constantinopol, iar tatăl lui era general în armata bizantină. Ioan a beneficiat de…
Mai mult...