Copiii şi dulciurile merg mană in mană cu obezitatea
Copiii şi dulciurile sunt două noţiuni aproape sinonime. Când mergem la o familie cu copii în vizită, primul lucru la care ne gândim este să nu mergem cu mâna goală, ci cu o punguţă de dulciuri pentru micuţ. Când un copil face o faptă bună, musai trebuie să-l recompensăm cu o ciocolată, hai o bombonică. Părerile părinţilor despre nevoia copilului de dulce şi modul prin care această nevoie poate fi acoperită sunt împărţite. Unii cred că micuţul are nevoie de dulciuri pentru a avea energie, iar alţii se luptă cu mulţimea de ocazii şi mesaje care-l atrag pe copil înspre un baton de ciocolată, un ou cu surprize, un biscuite de la reclamă, o bomboană sau un ambalaj cu personajul favorit din desene.
Cât de sănătoase sunt în realitate aşa-zisele dulciuri pentru copii
Despre ce fel de dulciuri sunt bune pentru copil, în ce cantităţi şi ce efecte are consumul de dulciuri am aflat de la un specialist în boli de nutriţie şi diabet, medicul zălăuan Andrei Marius Călinici. “Dulciurile conţin zahăr, un produs caloric concentrat care predispune la obezitate. Zahărul se regăseşte în alimentaţia omului de aproximativ 200 de ani, iar organismul nostru nu este adaptat la această sursă de ca-lorii. Dând copilului mic dulciuri, practic învăţându-l să-i placă dulciurile, se va condiţiona consumul de dulciuri pe viitor. Recomandarea este ca plăcerea pentru dulce să fie direcţionată spre consumul de fructe”, ne lămureşte medicul.
Dr. Călinici nu are o părere bună nici despre dulciurile pe care se specifică faptul că sunt indicate pentru copii sau la care se face atâta reclamă că sunt bogate în lapte, deci, aparent, sănătoase. “Aşa zisele dulciuri pentru copii poate că nu au o concentraţie foarte mare de zahăr, dar tot au. Cele din industria alimentară conţin multe adaosuri sintetice. Nu cred că aroma de zmeură provine din zmeură, sau că cea de vanilie provine din batonul de vanilie şi nu este din vanilină, un produs chimic. Reclama este un artificiu pentru a stimula consumul. Ciocolata, în mod obişnuit, este un aliment bogat caloric. Ciocolata care are şi lapte, iar zahărul e mai mult decât laptele din cremă, nu o consider un aliment sănătos. Dacă mai socotim şi napolitana, şi un caramel, atunci vorbim de o bombă calorică, care nu e recomandată nici copiilor nici adulţilor”, explică medicul. “Dacă vorbim de ciocolata neagră, care are mai multă cacao decât lapte şi zahăr, stop_coloana atunci este altceva”, precizează dr. Călinici. Desigur, în cantităţi moderate.
Adevărul despre “indispensabilele” cereale de la micul dejun
Mulţi părinţi cădem în capcana cerealelor sub formă de biluţe colorate sau bărcuţe, bogate în vitamine, după cum scrie pe ambalaj, ca alternativă pentru masa de dimineaţă a copilului. “Cerealele – chiar dacă mulţi nutriţionişti nu sunt de acord cu acest lucru – sunt un produs puternic industrializat, spre deosebire de făina neagră, integrală, care-şi păstrează proprietăţile. Dacă urmărim procesul industrial, cerealele sunt transformate la temperaturi foarte ridicate într-o pastă. Apoi, prin extrudare, se generează forma la care se doreşte să fie aduse. Cerealele expuse unui astfel de procedeu îşi pierd din valoarea nutriţională, îşi modifică calitatea nutritivă. De aceea producătorii adaugă suplimente de vitamine, pentru a compensa din aceste pierderi din procesul industrial. Personal, cred că este un aliment mai îndepărtat de natural decât utilizarea seminţelor în producţia de panificaţie”, spune medicul despre cerealele din comerţ, intens mediatizate ca “alimente sănătoase”.
Riscurile pentru sănătate
Specialistul în diabet, nutriţie şi boli metabolice ne asigură că diabetul la copiii nu apare ca urmare a consumului de dulciuri. “Diabetul la copil nu e condiţionat de consumul de dulciuri. Dulcele la copil îngraşă. În timp, la vârsta de 30 – 40 de ani, consumul de dulciuri poate duce la diabet de tip II”, spune Andrei Călinici. Ca alternativă, medicul recomandă părinţilor să-i obişnuiască pe copii cu fructele, ca desert. “Copiii care refuză fructul au deja un gust format pentru dulciurile industriale. Desigur, suntem expuşi la un bombardament mediatic, prin reclame şi alte tertipuri cu CD-uri, surprize şi colecţii de cartonaşe ataşate pungilor de dulciuri din comerţ”, spune medicul. Nutriţionistul ne îndeamnă să ne gândim la trecut, când copiii abia aşteptau să se coacă fructele şi le culegeau direct cu pom, peste gardul vecinului.
