decembrie 6, 2025
imagine-articol0_41391

Asociația Națională pentru Protecția Consumatorului atrăgea recent atenția asupra faptului că înghețata de cacao are doar 1,3 la sută conținut de cacao, putând ajunge, cu chiu cu vai, în unele cazuri, la 25 la sută. În ceea ce privește valoarea zaharurilor, aceasta variază între 11 și 31 de grame la suta de grame de produs. Cu alte cuvinte, mâncăm zahăr cu găleata și nu știm de ce dăm în diabet. Un cititor se întreabă pe site-ul nostru de ce este permisă comercializarea înghețatei de cacao dacă nu prea există cacao în produs. Din păcate, legea obligă comercianții doar să specifice conținutul produsului pe etichetă, nu să-i și dea un nume după ingredientul principal. Dacă ar fi să fie obligați să dea un astfel de nume, nu am mânca înghetață de cacao, ci înghețară de zahăr cu urme și culoare de cacao. Nici gem de căpșuni nu am mânca, ci zahăr sau amidon de porumb cu miros de căpșuni. Poate așa și-ar da seama oamenii cât de mult se întinde manipularea comercianților pentru a-și vinde produsele. Chiar dacă sunt trecute ingredientele, multe au denumirea științifică. Oamenii citesc, dacă citesc, dau din umeri și pun produsul în coș, fără să fie conștienți de ce bagă în organism. Dacă e bun la gust, ce mai contează ce conține? Mai mult, informațiile de pe ambalaj pot induce în eroare, fiind puse de comercianți doar pentru a atrage consumatorii. Cel mai bun exemplu îl stop_coloana reprezintă scandalul cu uleiul de floarea soarelui “Untdelemn de la Bunica”, care a fost acuzat de Asociația pentru Protecția Consumatorului de practici comerciale incorecte, prin faptul că pe ambalajul uleiului scrie că uleiul rezistă la prăjit până la 6 – 8 utilizări repetate. Ori această mențiune nu e însoțită de studii sau date statistice, deci consumatorul nu știe dacă își pune sănătatea în pericol sau nu. Dar, să fim serioși, nici mașina nu folosește uleiul de două ori, cum ar putea fi sănătos pentru organismul uman să folosească același ulei de opt ori consecutiv? Poate că uleiul rezistă la prăjeală de opt ori, dar organismul omului rezistă la ce rezultă? Nici nu minte foarte tare reclama. Ea vorbește de rezistența uleiului.
Industria chimică alimentară face “minuni” pentru profitul producătorilor. Trăim vremuri în care numai tu mai poți avea grijă de tine. Așadar, data viitoare când mergi la cumpărături, citește bine etichetele și analizează puțin ca să știi exact ce mănânci. Altfel, când te îmbolnăvești, nu ști de unde ți se trage.