Reducerile de personal au ajuns si in sistemul de invatamant. Zilele trecute, inspectoratele scolare au fost informate, printr-o adresa semnata de conducerea Ministerului Educatiei, ca numarul posturilor din invatamant ce vor fi finantate din toamna va fi cu 20.000 mai mic decat in anul scolar precedent.
Este vorba, astfel, despre o reducere cu patru procente a personalului din invatamant, fara precedent – ca si amploare – pana acum. Masura este impusa, se pare, de ratiuni de natura economica, principala cauza fiind masiva rectificare in minus a bugetului Educatiei din luna aprilie.
In Salaj, potrivit datelor primite de la Viorel Lungu, inspector de resurse umane in cadrul Inspectoratului Scolar, reducerea vizeaza peste 300 de posturi, adica de la peste 4.900 cate erau aprobate pentru anul scolar 2008-2010, la cele 4.658 cu cate va trebui sa functioneze invatamantul salajean din toamna.
Ori norma didactica mai mare, ori comasare
Unde vor fi operate aceste reduceri de personal? Potrivit lui Lungu, ministerul nu specifica de unde sa se taie, ci impune doar un rezultat: economisirea la buget a sumei echivalente celor 20.000 de posturi (la nivel national). Cert este – a precizat inspectorul – ca nu se pot face reduceri in randul personalului didactic auxiliar si nedidactic, care si asa este insuficient. De cealalta parte, nici personalul didactic nu poate fi redus in actualele conditii, deoarece numarul normelor didactice este stabilit clar in functie de numarul de clase aprobate. Prin urmare, singurele posibilitati de reducere a posturilor didactice sunt, in opinia lui Lungu, fie cresterea normei didactice de la 18 la 20 de ore (crestere care, raportata la cei 3.700 de dascali incadrati in sistem, ar rezolva la fix problema celor 300 de posturi de redus), fie comasarea claselor. Problema este ca niciuna dintre cele doua posibilitati nu va fi acceptata de dascali. Prima, pentru ca includerea in norma a inca doua ore inseamna ca vor ramane mai putine ore suplimentare de platit separat, pe langa salariu; iar a doua, pentru ca, prin comasare, se ajunge la efective mai mari (cu care se lucreaza mult mai greu) sau chiar la invatamant simultan.
Renuntam la step-by-step
Ceva mai optimist este inspectorul scolar general adjunct Szabo Stefan, care mizeaza pe scaderea populatiei scolare si, implicit, pe scaderea numarului de clase. „Daca va fi nevoie, nu vom mai aproba clase de step-by-step”, a precizat Szabo, referindu-se la faptul ca la clasele care functioneaza in aceasta alternativa educationala este nevoie de incadrarea a doi invatatori, in loc de unul, cum este la invatamantul traditional.