decembrie 6, 2025

Producţia autohtonă de mere este promovată de oamenii de ştinţă de la Jibou

imagine-articol0_41220

Din această toamnă, persoanele care vor vizita Grădina Botanică “Vasile Fati” din Jibou vor avea parte de surprize plăcute. Una dintre ele este că vizitatorii vor fi întâmpinaţi cu un pahar de suc de mere sălăjene, sută la sută ecologic, potrivit lui Cosmin Sicora, directorul Grădini Botanice. “Noi avem un proiect intern de salvare a soiurilor tradiţionale de mere din zona Sălajului şi a Transilvaniei. În cadrul acestui poiect, dorim să oferim vizitatorilor un suc de mere din diferite soiuri tradiţionale sălăjene. Deci, nu orice suc de mere, ci un suc de mere voi-nice, suc de mere cormoşe, suc de mere batule sau de vară”, spune directorul grădinii. „n acest an se vor produce aproximativ 200 de litri de suc ecologic. Sucul va fi unul sută la sută natural, fară a avea nimic artificial în compoziţie. “Merele sunt cultivate în condiţii ecologice de cultivatori din zona noastră şi, alături de merele produse în livada grădinii noastre, vrem să transformăm producţia într-un suc de mere natural”, a explicat Sicora, care a subliniat că ideea proiectului a pornit de la salvarea acestor soiuri de mere tradiţionale de la dispariţie. “Ideea iniţială a fost pur ştiinţifică, de salvare a biodiversităţii care există la măr în satele sălăjene. Pe piaţă, aproape tot ce se cumpără sunt soiuri comerciale, iar oferta acestor soiuri tradiţionale este aproape zero”, a mai spus Cosmin Sicora. Potrivit directorului Grădinii Botanice din Jibou, în acest moment pro-iectul este în faza de autorizare şi de obţinere a tuturor avizelor sanitar-veterinare, iar din toamnă acesta speră să le poată oferi vi-zitatorilor un suc veritabil.

An bun pentru recolta de măr

Pentru anul acesta se aşteaptă o recoltă bună de mere tradiţionale sălăjene. Cultivatorii spun că, în multe cazuri, crengile abia se ţin sub greutatea rodului.  stop_coloana Reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene Sălaj confirmă şi se aşteaptă anul acesta la o producţie de mere mai bună ca în anii precedenţi. Anul acesta, în evidenţa Direcţieie Agricole Sălaj este o suprafaţă de 2.000 hectare cultivate. De pe această suprafaţă, se aşteaptă o recoltă de aproximativ 9 – 10 tone pe hectar. De remarcat este şi faptul că majoritatea culturilor sunt înfinţate înainte de 89, unde predomină soiuri de mere precum cele ionatane şi golden. Valentin Duca, directorul Direcţiei Agricole Sălaj a declarat că este un fapt îmbucurător proiectul care se va derula la Grădina Botanică, deoarece judeţul Sălaj duce lipsă de centre de colectare a mărului cules de micii producători locali. “Având în vedere că în judeţul Sălaj nu prea avem unde să valorificăm producţia de mere, proiectul pe care-l pune în practică Grădina Botanică nu poate decât să ne bucure. Este un pas înainte atât pentru cei care cultivă şi culeg merele de la ţară, cât şi pentru cei care vor valorifica acest fruct.”, a afirmat Valentin Duca.

Se naşte un nou festival în Sălaj

Cosmin Sicora, directorul Grădinii Botanice “Vasile Fati” din Jibou se gândeşte ca în viitor să organize un festival în cinstea mărului sălăjean. “Pe viitor vrem să organizăm şi un mic festival, de exemplu un festival al mărului sălăjean, în care să prezentăm publicului mai multe soiuri şi produse din merele noastrea tradiţionale”, ne-a declarat Cosmin Sicora.