Curtea Constitutionala a decis ca angajatii din sectorul bugetar nu mai pot fi obligati sa isi primeasca salariile pe carduri, admi-tand astfel o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului. Argumentele invocate sunt comisioanele percepute care diminueaza drepturile salariale, reteaua restransa de bancomate, care limiteaza accesul la bani, precum si plafoanele maximale de retragere impuse de banci. Ca urmare, isi vor primi salariile pe card doar bugetarii care solicita in mod expres acest lucru.
Decizia este cu atat mai surprinzatoare cu cat reprezinta o lovitura adusa sistemului bancar romanesc, intr-o perioada marcata de diverse masuri prin care Guvernul incearca sa intinda o mana de ajutor institutiilor bancare. Amintim aici imprumutul facut la FMI pentru a sustine, indirect, solvabilitatea bancilor sau programul „Prima Casa”, care le da posibilitatea sa acorde, din nou, credite ipotecare clientilor.
Instanta nu a facut altceva decat sa taie din profiturile cu care bancile s-au ales in ultimii ani in care romanul, cu mic, cu mare, si-a luat un credit. In prezent, Romania numara 1,5 milioane de bugetari. Comisionul mediu de retragere este de 0,4%, respectiv 0,4 lei la fiecare 100 de lei scosi de pe card. Presupunand, prin absurd, ca un bugetar castiga numai 1.000 de lei pe luna, reiese ca in buzunarele bancilor intra, luna de luna, 60 milioane de lei. Numai din comisioanele percepute de la angajatii din sistemul public. Ca daca ii luam in calcul si pe cei din mediul privat, suma creste considerabil.
Greu de crezut ca bugetarii se vor cere in masa desfiintarea contului de card. Totusi, poate bancile se vor mai imbuna si, pentru a evita riscul pierderii unor clienti si, implicit, a unor venituri, vor mai taia din comisioane.
O palma data bancilor
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...