Compania de Apa Somes (CAS), administratiile judetene din Cluj si Salaj, precum si reprezentanti ai Bancii Europene de Investitii au semnat miercuri, un contract de finantare in valoare de 25 milioane de euro. Creditul va fi folosit pentru realizarea unor investitii de peste 196 milioane de euro, pe care operatorul regional il deruleaza in vederea extinderii si reabilitarii sistemelor de apa din cele doua judete. 42 de milioane de euro vor reveni Salajului.
Creditul este contractat pe o perioada de 20 de ani, cu un termen de gratie de cinci ani, cu o dobanda de 5,15 la suta. Dupa cum au declarat oficialii Bancii Europene, imprumutul este o premiera pentru institutie, intrucat este primul acordat direct unei companii din Romania.
„Pentru judetul nostru, aceste lucrari de investitii inseamna nu doar rezolvarea unei probleme de mediu, privind deversarile directe in cursuri de apa, dar si servicii mai bune pentru abonati. Vom finaliza, astfel, inlocuirea retelelor de apa din cele patru orase, vom reabilita statia de tratare a apei de la Varsolt si sursele de apa de la Cehu Silvaniei (Salsig) si Jibou (Somes Odorhei) si vom construi statii noi de epurare in orasele mentionate si in |imleu Silvaniei. De asemenea, in Zalau va fi finalizata investitia in statia de epurare”, ne-a declarat Marcel Zaharia, reprezentantul pe judet al CAS.
Licitatiile pentru desemnarea contractorilor unora dintre lucrari au demarat inca de anul trecut. La Zalau a castigat OMS Ungaria, iar la Simleu, Keviep Debrecen. In resedinta de judet, startul investitiilor a fost dat in luna mai, pana in prezent realizandu-se circa 5 la suta din obiective. In orasul de sub Magura, se lucreaza de luna trecuta, procentul de executie fiind de 7 la suta, dupa cum sustine Zaharia. Potrivit spuselor sale, numele constructorilor din Jibou si Cehu vor fi cunoscute, cel mai devreme, in luna septembrie.
500.000 de beneficiari
Programul, ce va fi implementat pana in 2013, va permite reabilitarea, montarea sau extinderea a 184 km de aductiuni si retele de alimentare cu apa, 120 km de colectoare si retele de canalizare, o parte a surselor si a statiilor de tratare a apei, precum si toate statiile de epurare din localitatile urbane. Beneficiari vor fi peste 500.000 de locuitori din opt orase din Cluj si Salaj.