Agricultorii nu se tem degeaba de asociere
Ori de câte ori se vorbește despre piedicile pe care le întâmpină producătorii români pe drumul mărfii lor către marile magazine, lipsa formelor de asociere este cap de listă. Numai că dincolo de teama de colectiv, agricultorii nu se asociază și din cauza fiscalității mari.
“Ca persoană fizică, îmi zice Dumitru Ardelean, din Lompirt, dacă intru într-o formă asociativă, produsul meu se impozitează de două ori. Dacă asociația din care fac parte intră într-un grup de producători, produsul meu ajunge să fie impozitat de trei ori. Cum să mai ai venituri? Se întreabă fermierul Ardelean. El spune că norma de venit este o formă de exploatare, deoarece este stabilită arbitrar, neținându-se cont de producția realizată cu adevărat de agricultor și cu ce cheltuieli face acesta producția. “Pen3.200 de lei în medie cu arat semănat, tratamente. Ca să stabilești norma de venit trebuie să vezi ce producție a realizat fermierul cu adevărat. stop_coloana Acum, grâul de panificație, adică cel de calitate superioară, se vinde cu 50 – 60 de bani. Nici dacă faci producție de cinci tone la hectar nu-ți acoperă cheltuielile și dările, să îți rămână bani pentru o nouă cultură și să și trăiești”, explică Dumitru Ardelean.
Anul trecut, producția medie de grâu la hectar, în județ, a fost de 3.150 de kilograme, potrivit Direcției Agricole Sălaj. Cei mai mulți producători, în special cei mici, nu dispun de spații de depozitare a cerealelor, astfel că trebuie să-și vândă marfa imediat după recoltare, când prețurile sunt mici. Capacitatea de stocare la nivel județean nu acoperă decât o mică parte din producția de boabe.
