decembrie 5, 2025

Sălajul este promovat printr-o aplicaţie culinară pentru telefoane mobile

imagine-articol0_40903

Bucătarul Adrian Hădean, unul din noii juraţi de la MasterChef şi posesorul unuia dintre cele mai bune bloguri culinare din România, s-a întrecut weekendul trecut în arta culinară cu renumitul bucătar sălăjean Mircea Groza, cu ocazia filmărilor pentru aplicaţia culinară pentru telefoane mobile denumită “Taste of Romania”.
Ideea aplicaţiei culinare i-a venit lui Adrian Hădean cu ceva timp în urmă. “Am tot sucit şi răsucit idei, pe unele le-am aruncat la coş, pe unele le-am pus în sertare pentru când voi fi pregătit, pe altele le-am pus la dospit, sperând să crească. Dintre toate cele din urmă, a crescut taman aceasta. O aplicaţie care să-i înveţe pe străinii care ne trec graniţele despre mâncărurile delicioase pe care le pot mânca aici. Nu va fi o aplicaţie de cronică/review de restaurnat; pentru asta există deja altele. Va fi un fel de hartă gastronomică a României, o hartă pe care voi aşeza cele mai bune mâncăruri regionale, locale, de tradiţie mai veche sau mai nouă”, explică Hădean pe blogul său.
Aplicaţia “Taste of Romania” este dezvoltată de Vodafone şi va fi disponibilă pentru toţi utilizatorii, inclusiv pentru cei care ne vizitează ţara, aflaţi în roaming. Momentan, aplicaţia este în lucru. “Sunt convins că din această aplicaţie (va putea fi descărcată gratuit) vom câştiga cu toţii. Eu voi câştiga un tur al ţării şi multele învăţăminte care vor rezulta de aici, străinii vor câştiga un parte-ner de drum util şi de încredere, românii vor câştiga poate, în plus faţă de ce câştigă străinii, un strop de stimă de sine şi de drag pentru o bucătărie despre care ne-am obişnuit să vorbim mai mult de rău decât de bine. Puteţi să spuneţi că-s idealist, visător sau exagerat de optimist, eu voi găsi în orice vorbă un punct de sprijin pentru pasul următor”, mărturisea Hădean înainte de a porni în ţară pentru a descoperi tainele culinare româneşti.

Sălajul este impresionant prin autenticitate

De la jumătatea lunii iunie, Adrian Hădean a pornit prin ţară în aventura “Taste of Romania”, pentru a surprinde cât mai multe delicii culinare româneşti din zone cât mai diferite. Până acum a poposit în Băişoara, în Maramureş (Baia Mare) şi în Sălaj. “Am ales Sălajul pentru că am fost impresionat de autenticitatea oamenilor de aici, de reţetele deosebite păstrate în această zonă şi de farmecul aparte al acestor locuri. Cred cu adevărat că reţetele descoperite aici contribuie prin originalitatea lor la acea savoare culinară aparte a României, pe care încercăm să o redăm prin acest proiect”, a declarat Hădean, ieri, pentru Graiul Sălajului. Adrian Hădean, în vârstă de 37 de ani, s-a născut în Pâncota, Arad. A copilărit în Baia Mare, Maramureş, unde a început să lucreze în media la 17 ani. A continuat să realizeze emisiuni de radio şi de televiziune, să scrie pentru mai multe publicaţii, timp de aproape 13 ani.stop_coloana A produs propriile emisiuni de televiziune ce au fost difuzate de Antena 1 şi a colaborat cu televiziunea naţională timp de un an, la realizarea unei serii de emisiuni culinare. A publicat prima carte cu reţete în 2003. La 19 ani a avut prima slujbă într-un restaurant, iar la 24 de ani conducea propriul restaurant, afacere în care era partener. Din 2008, blogul său, www.adihadean.ro – reţete fără secrete – a devenit blog culinar. Din 2008 şi până azi, blogul său a fost vizitat de peste patru milioane de ori. Blogul conţine peste 1.000 de reţete testate de autor de-a lungul timpului. Este membru fondator al Asociaţiei Culturale pentru Promovarea Tradiţiilor Populare “Nişte Ţărani” din Sălaj.

Papricaş de cocoş şi friptură de Sălaj “în colaborare” cu Mircea Groza

Mircea Groza i s-a alăturat lui Hădean în aventura sălăjeană. Sălajul va deveni cunoscut prin aplicaţia “Taste of Romania” prin filmările făcute în Hida şi în Porolissum, la vestitul castru roman, precum şi prin povestea deliciilor gătite de cei doi. “Am gătit papricaş de cocoş şi friptură de Sălaj cu renumitul bucătar Mircea Groza, iar în Hida am descoperit o delicioasă prăjitură cu origini ungureşti”, ne-a spus ieri Hădean.
Mircea Groza spunea ieri pentru Graiul Sălajului că a fost invitat de Adrian Hădean să gătească ceva tradiţional din Sălaj. “Am fost de acord cu condiţia să filmăm la Moigrad, pentru că mereu am vrut să promovez Moigradul. Cu Adi Hădean colaborez de patru-cinci ani şi a fost de multe ori la Moigrad. E un admirator declarat şi vine de multe ori şi pe cont propriu, îi place foarte mult zona. Atmosfera a fost plăcută, distinsă. Am vorbit ardeleneşte, că şi el e tot de-al nostru. L-am îmbrăcat şi pe el cu costum şi cu clop”, ne-a împărtăşit Mircea Groza. “Eu m-am simţit bine. Chiar ziceam că nu-i puţin lucru să-i dai de lucru unui bucătar celebru”, spune râzând bucătarul sălăjean.