Venim de demult si mergem departe
Exista o sumedenie de relatari despre zona Varsoltului, unele cu iz de legenda, altele cu nuante de credibilitate, relatari care converg spre acelasi numitor comun si anume ca aici au vietuit oameni de sute si sute de ani. Comuna Varsolt este situata in partea centrala a judetului Salaj, in arealul depresionar al Crasnei. Din punct de vedere administrativ, comuna are in componenta trei asezari: Varsolt – sat resedinta de comuna, Recea si Recea Mica. Atestarea documentara ale celor trei localitati dateaza din prima jumatate a secolului al XIV-lea (Varsolt 1341, Recea Mare si Recea Mica sunt mentionate in anul 1326 sub denumirea de Reche. Populatia comunei la ultimul recensamant numara 2450 de suflete. Etnic ea are urmatoarea componenta: 32,35 la suta romani, 64,14 la suta maghiari si 3,41 la suta tigani. Lacul de acumulare de la Varsolt, cu o suprafata de 450 hectare dateaza din 1975 si reprezinta centrul vital pentru sustinerea economica si sociala a oraselor Zalau si Simleu Silvaniei. Din punct de vedere turistic comuna Varsolt este un areal extrem de atractiv. Oglinda de apa a lacului, manifestarile prilejuite de culesul strugurilor si nu in ultimul rand ospitalitatea localnicilor fac din aceasta zona un loc propice pentru petrecerea timpului liber.
Un primar fara… casa
Primarul Breda Lajos se afla in cel de al treisprezecelea an de cand are in mana „haturile” comunitatii (13 iunie 1996). La alegerile locale din primavara lui 2008, a pus, cum s-ar zice pusca jos si nu a mai dorit sa candideze la functia de prim-edil al comunei Varsolt. I se oferise un post de director la SC Univers Turist de la Baile Tusnad, proprietate a fratelui sau. Si-a pregatit valiza, dar a fost… impiedicat prin diferite forme de consateni sa plece. Mai mult a fost rugat de majoritatea localnicilor sa-si depuna candidatura la functia de primar pentru a patra ora. Si electoratul i-a acordat increderea inca din primul tur. Explicatia primarului Breda este ca nu si-a dezamagit pe cat i-a stat in putinta alegatorii. S-a zbatut pentru ei, a avut nopti nedormite, si a pus in tot ceea ce a facut si un darab de suflet. De pilda prim edilul de Varsolt marturiseste ca in ultimii zece ani nu a vut parte de concediu de odihna si nici anul acesta nu va sta o zi cu burta la soare in vreo statiune fie ea montana ori de pe litoral. Se consoleaza cu ideea ca va recupera totul cand va iesi la pensie si nu va mai fi oficial in slujba comunitatii. Totusi printre…picaturi mai studiaza, pregatindu-se pentru lucrarea de doctorat in stiinte administrative. Cat despre averea stransa in cei 13 ani de edil numarul unu, Breda Lajos marturiseste cu mana pe…suflet ca declaratia sa de avere include o patura de promotie, de pe vremea cand era militar si o valiza. Nici casa nu are. La caderea noptii isi odihneste oasele pe un pat din camera de oaspeti a primariei.
Apa, canalizare, drumuri
L-am rugat pe primarul Breda Laios sa treaca in revista cateva dintre realizarile si transformarile petrecute la nivel de comuna in cei 13 ani. Modest din fire a acceptat mai greu ideea, dar pana la urma… Prin Hotararea de Guvern nr. 577 s-a realizat aductiunea de apa potabila in Varsolt, Recea si Recea Mica, investitie care din lipsa fondurilor doar in proportie de 60 la suta s-a savarsit. Primarul Breda spera ca pana la sfarsitul acestui an va curge apa si la moara sa si va obtine fondurile necesare finalizarii lucrarilor. Tot in proportie de 80 la suta se afla si investitia canalizarea comunei. Lucrarea se ridica la 40 miliarde lei vechi si include sapte kilometri de retea desfasurata pe noua strazi. Cat despre unitatile de invatamant si lacasurile de cultura din comuna Varsolt, acestea au fost reabilitate in totalitate. Reabilitare in cazul de fata insemna schimbare acoperis, intoducerea apei potabile, amenajarea de grupuri sanitare in interior, inlocuirea tamplariei clasice cu termopan, retencuit, zugravit etc. Caile de acces din satele comunei au fost in majoritate reparate. S-a asfaltat drumul comunal DC 74 Varsolt- Recea pe o distanta de 3 kilometri cu bani de la Guvern. De la curba din cartierul tiganilor si pana la cabana padurarului, unde se afla si 400 de case de vacanta (pivnite) drumul a fost pietruit. Sursa financiara provine din contributia cetatenilor plus taxa de pasunat. Si daca tot suntem la cartierul tiganilor nu putem sa trecem cu vederea ca si aici s-a introdus apa potabila prin saparea a doua puturi cu pompe care trimit apa la robinetele din curtea tuciuriilor. Iesind din sfera celor… laice amintim ca prinintr-o hotarare a Consiliului local s-a cedat teren pentru construirea a doua biserici ortodoxe, una in Recea, cealalta in Recea Mica.
Viitorul depinde si de proiecte
O bucurie, cum s-ar zice, de ultima ora a primarului Breda este generata de faptul ca Ministerul Economiei a aprobat proiectul de introducere a gazului metan in cele trei asezari ale comunei. Investitia nu presupune nici o cheltuiala din bugetul primariei. Suportul financiar va fi sustinut de firma care va castiga licitatia,cu conditia ca aceasta sa livreze si gazul metan. Sunt interesate de lucrarea care se intinde pe o lungime de 16 kilometri cinci firme de specialitate, acestea trimitand deja scrisori de intentie. Cetatenii vor suporta doar pretul racordarii de la conducta stradala. 400 de miliarde de lei vechi a obtinut comuna Varsolt de la Ministerul Mediului pentru lucrari de protectie a digului, pe raul Crasna, in aval si in amonte de lacul de acumulare. Lucrarile se afla in toi. O situatie care i-a dat multa bataie de cap primarului Breda si altor primari a fost creata de modificare ghidului pe ultima suta de metri pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile. Totusi dupa multa zbatere prim edilul de Varsolt a reusit sa puna pe …picioare un Proiect integrat prin Masura 322 a Fondului European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR). Proiectul include urmatoarele obiective; asfaltarea a 7 kilometri de strazi laterale in Varsolt si 6 kilometri in Recea si Recea Mica, asfaltarea drumului comunal DC 74 intre Recea Mica si Panic, asfaltarea drumului vicinal spre casele de vacanta in scopul dezvoltarii turismului rural. Tot in acest proiect este inclusa si infiintarea after school intr-un spatiu al magaziei care a apartinut raposatului CAP. „Suntem pe ultima suta de metri, afirma primarul Breda. Ne mai trebuie doar doua avize si pana la 31 iulie, termenul limta de depunere a proiectului vom reusi.
Nici neajunsurile nu dau ocol
Sa nu ne imbatam cu apa chioara crezand ca in Varsolt nu sunt necazuri si neajunsuri. De pilda Breda Lajos se plange ca drumul judetean Varsolt-Ciucea este sub orice critica. Mijloacele de transport de mare tonaj, dau in gropi, trepideaza, zguduie cladirile iar pe pereti apar crapaturi. „Am adus nisip si incerc sa astup gropile cu cei ce primesc ajutor social conform Legii nr.416. Numai ca aceasta este un fel de carpeala de moment, recunoaste Breda. In satul Recea se produc mari alunecari de teren care au afectat grav pana acum peste 20 de gospodarii. Doua variante sunt pentru a salva situatia: ori se muta toata strada in alta parte, ori sa se gaseasca solutii in urma unor expertize tehnice care sa consolideze dealul. Pentru rezolvarea acestei situatii m-am inscris in audiente la presedintele Basescu. Nu de alta dar problema depaseste puterea financiara a Consiliului Judetean Salaj. Si ar mai fi ele, dar le lasam pe altadata”, imi zice oarecum necajit primarul Breda Lajos.