Producătorii de grau anunţă recolte bune
Iulie, luna de naştere a pâinii. Dacă în sudul ţării, în lanuri au intrat combinele din plin, în Sălaj abia luni a început secerişul grâului. Chiar dacă directorul Direcţiei Agricole, Valentin Duca, cu câtva timp în urmă era sceptic în privinţa producţiei la hectar, din cauza lipsei de precipitaţii, fermierii care au recoltat primele hectare cu grâu sunt mulţumiţi. SC Salvadore din Măerişte a recoltat într-o singură zi 40 de hectare cultivate cu grâu din cele 200 însămânţate în toamnă. Patronul societăţii afirmă că producţia este în jur de 4.000 de kilograme la hectar. Şi la Bobota producţia de grâu e bună. Surse de la SC Agrobob afirmă că „ne apropiem de 4.000 de kilograme la hectar”. În judeţul nostru au fost însămânţate cu grâu 6.184 de hectare. Puţin, dar mai mult ca anul trecut. Recoltatul grâului a început şi în zonele Boghiş, Camăr, Năpradea şi Jibou. „Dacă vremea permite, în cel mult zece zile finalizăm recoltatul grâului^, spune Valentin Duca. ^Producţia medie estimată la nivel de judeţ este 3.150-3.200 de kilograme la hectar.stop_coloana Numai că în judeţul Sălaj nu există nici un spaţiu autorizat de depozitare a cerealelor. Pe vremuri erau 13 baze de recepţie”. Lipsa spaţiilor de depozitare îi determină pe producători să-şi vândă grâul la capătul tarlalei la preţuri impuse de intermediari.
La sfârşitul săptămânii trecute s-au încheiat lucrările de recoltare a orzului de pe cele 575 de hectare însămânţate în Sălaj. Cele mai mari suprafeţe cultivate cu orz au fost în zonele Cehu Silvaniei, Plopiş, Măerişte şi Someş Odorhei. Producţia medie pe judeţ este de 3.200 de kilograme la hectar.
