Politica si banii au mers intotdeauna mana in mana. Nu se poate face politica fara bani, dar nici bani seriosi nu se pot face daca nu ai spatele asigurat de cineva din clasa politica. Din pacate, s-a ajuns ca acest tandem, politic-bani, sa faca regulile si acolo unde n-ar fi trebuit sa aiba nici macar un cuvant de spus: in educatie. Ne referim, desigur, la situatia creata recent in jurul Univer-sitatii „Spiru Haret”, cand, sub pretextul ca nu e bine sa sufere studentii si absolventii, conducerea PSD i-a transmis ministrului educatiei, Ecaterina Andronescu – pornita rau impotriva universitatii amintite – sa aiba grija ce face. S-a ajuns pana la insinuari legate de o eventuala retragere a sprijinului politic pentru ministrul revolutionar, ceea ce inseamna, nici mai mult nici mai putin, decat ca atitudinea vizavi de „Spiru Haret” ar putea sa o coste pe Ecaterina Andronescu functia. Ce ar justifica o asemenea sanctiune? Liderii PNL sustin ca miza ar fi alegerile prezidentiale din toamna, din care candidatul PSD Mircea Geoana ar putea iesi sifonat daca ministrul pus de partidul sau la sefia educatiei ar supara sutele de mii de studenti si absolventi (toti potentiali alegatori) de la Spiru cu decizii care sa le anuleze efortul de plati, an la rand, pentru o diploma. Miza electorala nu poate justifica, insa, pe deplin, reactia PSD, cu atat mai mult cu cat efectul poate fi unul de bumerang, dat fiind faptul ca pentru o mare parte dintre romani – adica pentru cei care si-au ros coatele invatand in universitati adevarate – amenintarile ce planeaza asupra Universitatii Spiru Haret par un act de dreptate. La mijloc este, cu siguranta, si altceva. Sa fie banii, de care PSD are nevoie, iar USH are din belsug?
Dincolo de aceste frecusuri deloc onorante, se mai naste acum o intrebare: de ce a pornit, acum, ministrul Ecaterina Andronescu acest razboi impotriva „Spiru Haret”, cand multe dintre specializarile pe care ea le arata acum cu degetul au inceput sa functi-oneze in perioada in care la sefia Ministerului Educatiei se afla chiar domnia sa?
Pana unde merge politica?
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...