Potrivit meteorologilor, canicula reprezintă temperaturile care depăşesc 30 de grade Celsius. Dacă în adăposturile meteorologice temperatura arată 30 de grade Celsius, temperatura pe care o resimţim va fi cu 8 grade mai mare. Cele mai expuse la efectele negative ale caniculei sunt persoanele de peste 75 de ani. Persoanele care suferă de boli mintale sau care iau o anumită medicaţie, bebeluşii şi copiii sub patru ani trebuie să evite cât mai mult razele solare. Medici spun că aceste persoane trebuie să elimine din program ieșitul afară în intervalul orar de vârf 11.00 – 15.00. Este recomandat consumul de ceai de mentă, dar şi de apă minerală pentru a reface stocul de minerale care se pierde prin transpiraţie. Un pahar de apă la momentul potrivit reface forţele imediat, înviorează şi fortifică organismul. Cei care se deplasează pe timp de caniculă este necesar să poarte o pălărie şi haine de culoare deschise, pentru că resping căldura; de preferat să fie din bumbac sau in.

Alimentaţia în zilele toride

 Medicul nutriţionist Mihaela Bilic, autoarea cărţii “Sănătatea are gust”, spune că roşiile, dovleceii, castraveţii, pepenele şi fructele de pădure sunt alimente care nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic în zilele de caniculă. Roşiile conţin potasiu, vitamina C, fibre, şi sunt o sursă naturală de licopen, un fitonutrient care protejează pielea de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete. Dovleceii conţin 94 la sută apă, sunt săraci în calorii şi bogaţi într-o serie de nutrienţi, printre care se numără acid folic, vitamina C, potasiu şi betacaroten. Castravetele este bogat în apă, mai exact conţine 95 la sută apă, şi are un conţinut extrem de sărac în calorii, respectiv 12 calorii la 100 de grame. Nutriţioniştii spun că această legume este potrivită pentru rehidratare şi răcorire pe timpul verii. Pepenele, indiferent că e roşu sau galben, conţine în proporţie de 95 la sută apă. Acest fruct este un aliment hidratant şi răcoritor.stop_coloana Fructele de pădure, zmeura, murele, fragii şi afinele sunt extrem de bogate în antioxidanţi, cu proprietăţi tonice, antibacteriene, anticanceroase şi de combatere a îmbătrânirii.

Recomandări de la Ministerul Sănătăţii

 Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să respecte sfaturile medicilor şi să evite expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor este un sfat util pentru zilele de caniculă. Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că nu trebuie consumat alcool, deaorece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. De asemenea, Ministerul Sănătății atenţionează populaţia că aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Este foarte util ca în perioade de caniculă, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune, să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.