Sălajul a produs anul trecut mai multe cereale şi fructe şi mai puțini cartofi şi legume
În anul 2013, comparativ cu anul 2012, suprafața cultivată şi producția agricolă vegetală a județului Sălaj a înregistrat atât creşteri, cât şi scăderi la principalele culturi vegetale, potrivit datelor pri-mite de la Direcția Județeană de Statistică (DJS) Sălaj. Astfel, suprafețele cultivate în anul 2013 au fost mai mari la grâu, orz şi orzoaică, porumb boabe, leguminoase pentru boabe, legume, şi mai mici la ovăz, floarea soarelui, soia boabe, cartofi.
Conform DJS Sălaj, producții medii la hectar în 2013, superioare anului precedent, s-au înregistrat la culturile de grâu (2.945 kilograme pe hectar față de 2.555 kilograme pe hectar în anul 2012), porumb boabe (3.823 kilograme pe hectar față de 2.240 kilograme pe hectar în 2012), floarea soarelui (2.030 kilograme pe hectar de 1.658 kilograme pe hectar în 2012), soia boabe (1.080 kilograme pe hectar comparativ cu 667 kilograme pe hectar în 2012), sfeclă de zahăr (16.667 kilograme pe hectar față de 10.333 kilograme pe hectar în 2012), cartofi (12.300 kilograme pe hectar comparativ în 2013 cu 11.160 kilograme pe hectar în anul precedent).
Potrivit datelor de la DJS Sălaj, în 2013, din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe în județ, 59,9 la sută a fost cultivată cu porum boabe şi 16,3 la sută cu grâu. Rezultă că cele două cereale au ocupat aproape 80 la sută din suprafața cultivată destinată cerealelor pentru boabe. În plus, reprezentanții DJS Sălaj au precizat că producția de cereale pentru boabe a crescut cu 57 la sută în 2013, față de anul precedent, datorită creşterii randamentelor la hectar (producția medie la hectar) în principal la porumb boabe (mai mult cu 70,7 la sută) şi grâu (mai mult cu 15,3 la sută).
Nici la capitolul leguminoase pentru boabe nu a stat prost Sălajul în 2013. Producția a crescut de 2,4 ori datorită creşterii suprafeței cultivate (de 3,9 ori).
În ceea ce priveşte plantele uleioase, producția a crescut în 2013 cu 14,1 la sută față de nivelul înregistrat în anul 2012, datorită creşterii randamentului la hectar (mai mult cu 24,2 la sută), deşi suprafața cultivată a scăzut cu 8,1 la sută. Creşteri ale producției s-au înregistrat la cultura de floa-rea soarelui (mai mult cu 16,6 la sută) datorită în principal creşterii producției medii la hectar cu 22,4 la sută. La producția de soia boabe s-a înregistrat o scădere cu 41,3 la sută din pricina scăderii suprafeței cultivate cu 63,8 la sută. Producția medie la hectar la soia boabe a crescut cu 61,9 la sută.
Producția de sfeclă de zahăr a Sălajului a crescut în 2013 cu 61,3 la sută față de 2012 datorită creşterii randamentului la hectar cu 61,3 la sută, în condițiile în care suprafața cultivată a rămas aceeaşi.
Mai puțini cartofi şi legume
Chiar dacă, în general, Sălajul stătea bine la capitolul cartofi, conform datelor DJS Sălaj, producția de cartofi a înregistrat anul trecut o scădere cu trei la sută față de anul 2012, din pricina scăderii suprafeței cultivate cu 12 la sută, deşi randamentul la hectar a crescut cu 10,2 la sută. În ceea ce priveşte producția de legume, în total aceasta a fost mai mică cu 3,2 la sutăstop_coloana în 2013 comparativ cu 2012, din cauza refucerii producțiilor medii la hectar la principalele legume, cu toate că suprafețele cultivate cu acestea au înregistrat uşoare creşteri. Producții mai mici au fost la ceapă uscată (mai puțin cu 4,5 la sută) iar producții mai mari la castraveți (mai mult cu 16,7 la sută), tomate (mai mult cu 12 la sută) şi varză (mai mult cu 8,1 la sută).
Mai puțin vin, mai multă pălincă
În anul 2013, producția de struguri a județului a scăzut cu 5,5 la sută, concomitent cu scăderea suprafeței cultivate (mai puțin cu 7,3 la sută), față de 2012. Producția de struguri aferentă plantațiilor de vii hibride a scăzut cu 11,5 la sută ca urmare a reducerii suprafeței cultivate cu 11,2 la sută şi a producției medii la hectar cu 0,4 la sută.
Potrivit datelor de la DJS Sălaj, în anul 2013 producția totală de fructe a crescut față de anul 2012 cu 25,7 la sută. Pe principalele specii de pomi fructiferi producția a înregistrat următoarele creşteri: pruni cu 52,6 la sută; peri cu 18,3 la sută; cireşi şi vişini cu 12 la sută; meri cu 8,2 la sută; nuci cu 1,6 la sută.
Agricultura sălăjeană o ducea mult mai bine pe vremea comunismului
La majoritatea produselor, atât din sectorul vegetal, cât şi din sectorul zootehnic, Sălajul a înregistrat scăderi semnificative, comparativ cu anul 1989. Înainte de Revoluție, în Sălaj se cultivau 33.630 de hectare cu grâu şi secară. În 2013, doar 5.741 de hectare. |i suprafețele cultivate cu porumb s-au redus de la 43.919 hectare la 23.196 de hectare.
Județul Sălaj nu dispune de spații de depozitare a produselor agricole recoltate. Înainte de 1989 existau în Sălaj 13 baze de recepție a cerealelor, azi există doar doi agenți economici care pot depozita 4.200 de tone de cereale din producția proprie. Cultivatorii vând aşadar la momentul re-coltei, când prețul este mic, şi ies în pagubă.
În principal, județul a înregistrat o scădere a suprafețelor cultivate cu cereale se datorează, în principal, lipsei contractelor cu procesatorii de materie primă, fluctuația prețurilor de livrare a cerealelor, lipsa spațiilor de depozitare a producției şi fărâmițarea excesivă a terenului. Asta pentru cereale. În sectorul horticol întâlnim lipsa pieței de desfacere, importul cantităților mari de le-gume şi fructe, prețurile scăzute, lipsa procesatorilor şi a contractelor ferme de desfacere a producției. În sectorul zootehnic, scăderea efctivelor de animale, cu excepția ovinelor, se datorează lipsei operatorilor, lipsei abatoarelor, lipsei piețelor agro-alimentare, lipsei pieței de desfacere pentru miei şi lână, subvențiile mai mici, comparativ cu subvențiile fermierilor din UE. Cuvine-se a se pune întrebarea: Încotro agricultura Sălajului?
