Conducerea Universitatii „Spiru Haret” a anuntat, luni, ca a dat in judecata Ministerul Educatiei si Guvernul pentru promovarea HG 749/2009 care elimina institutia de pe lista celor acreditate sau care pot functiona provizoriu si care interzice organizarea admiterii in anul universitar 2009-2010. Actiunea a fost introdusa la Curtea de Apel Bucuresti.
Lectorul institutiei de invatamant superior, Aurelian Bondrea, a spus ca Universitatea „Spiru Haret” functioneaza legal si ca, in consecinta, toate diplomele eliberate de programele si specializarile institutiei sunt legale, intrucat au acreditare sau autorizare provizorie de functionare. Bondrea a precizat ca decizia ministrului Ecaterina Andronescu este abuziva si ilegala, iar prin hotarea de Guvern, care este act administrativ, se incearca eliminarea universitatii din competitia cu institutiile de invatamant superior de stat. „Ministerul vede Universitatea «Spiru Haret» un adevarat competitor si de aceea, prin hotararea de Guvern promovata, a vrut sa elimine acest competitor lasand loc institutiilor private ale statului. Ma refer la faptul ca institutiile de invatamant superior de stat organizeaza invatamant cu taxa ceea ce contravine legislatiei in vigoare”, a precizat lectorul.
Bondrea a spus, de asemenea, ca, potrivit legii invatamantului republicata, institutiile de invatamant superior care au cursuri de zi acreditate sau autorizate provizorii pot organiza cursuri la seral cu frecventa redusa sau la distanta. „Aceste conditii sunt indeplinite de catre Universitatea «Spiru Haret», care are cursuri de zi acreditate sau autorizate provizoriu in structura carora a creat si invatamant seral, fara frecventa sau la distanta. Totodata, centrele pentru invatamant la distanta incriminate de ministrul Educatiei nu sunt programe si specizalizari, ci sunt platforme tehnologice care permit tinerilor din diverse resedinte de judet si din mari capitale occidentale sa studieze on-line cu profesorii de la facultatile acreditate”, a adaugat lectorul. El a precizat ca pentru aceste platforme tehnologice nu are nevoie de acreditare academica.
Totodata, Bondrea a mentionat faptul ca institutia a inceput un proces de evaluare externa prin intermediul Asociatiei Universitatilor Europene (EUA) in 2008-2009, dar ca acesta a fost oprit de catre Ministerul Educatiei si ARACIS. Lectorul a tinut sa precizeze ca ministrul a luat o hotarare abuziva si ilegala, motiv pentru care va actiona in instanta Ministerul Educatiei si Guvernul.