decembrie 5, 2025

Nici un agricultor sălăjean n-a incercat să-și reatesteze produsele tradiționale

imagine-articol0_40137

Direcția pentru Agricultură spune că e dispusă să sprijine producătorii locali în întocmirea documentației

Până la sfârșitul anului trecut, când a intrat în vigoare noua legislație referitoare la produsele tradiționale, în România existau 4.400 de produse atestate. Județul Sălaj avea 160 de produse tradiționale, din care 15 produse lactate, 24 de produse din carne, 103 produse de panificație, 16 produse alcoolice, prune uscate, un produs, și conserve, tot un produs. La cinci luni de când a apărut actul legislativ privind reatestarea produselor tradiționale, Ministerul Agriculturii a atestat doar 30 de produse tradiționale, dar nici unul din județul nostru. Termenul limită de reatestare expiră pe data de 11 septembrie anul acesta. 

Dosarul pentru atestarea produselor tradiționale, sau, astfel zis, caietul de sarcini, se depune la Direcția pentru Agricultură, iar după verificările de rigoare este trimis la Ministerul Agriculturii. „Acum, mult mai greu se poate obține un atestat de produs tradițional, este de părere Valentin Duca, directorul Direcției pentru Agricultură, pentru că au fost introduse o serie de condiții și criterii noi, dar cred că astfel s-a făcut un pas important vizavi de calitatea produsului, protecția și interesele consumatorului”.
În ceea ce privește documentația, Duca spune că mulți producători întâmpină dificultăți în întocmirea și scrierea unui caiet de sarcini în vederea atestării stop_coloana produselor tradiționale, chiar dacă sunt buni în ceea ce fac și produsul este de calitate. În acest sens, specialiști din cadrul Direcției pentru Agricultură Sălaj vor încerca, în timpul care a mai rămas, să-i ajute pe agricultori la întocmirea documentației, pentru o sumă modică în comparație cu o firmă de consultanță, la care prețurile sunt destul de pipărate. Producătorii mai plătesc și costurile pentru analize, nenumărate avize, sume deloc neglijabile.

Condiții pentru reatestarea
produselor tradiționale

Câte produse tradiționale vor mai rămâne în județ și în țară după expirarea termenului limită de atestare nu-i ușor de bănuit. Conform condițiilor incluse de noua legislație pentru atestarea unui produs tradițional, în primul rând acesta trebuie să fie fabricat pe teritoriul României. De asemenea, produsul nu trebuie să aibă în compoziție aditivi alimentari, materia primă trebuie să fie locală, iar în accepțiunea europeană acest lucru înseamnă național. Procesul tehnologic și modul de procesare a produsului trebuie să aibă o caracteristică tradițională, iar rețeta trebuie să fie transmisă de generații.