Saptamana aceasta, se afla in vizita de lucru in judetul Salaj o delegatie a fermierilor – crescatori de oi din Norvegia. Vizita are ca scop realizarea unui proiect de catre norvegieni si crescatorii de oi din Salaj in vederea unui parteneriat pe termen lung. Curios este faptul ca delegatia norvegiana nici macar nu si-a exprimat dorinta de a vizita Abatorul de ovine de la Hereclean, cu toate ca o contributie deosebita la dotarea unitatii au avut-o si norvegienii.Ei si-au motivat lipsa de interes fata de investitia respectiva prin faptul ca au fost mai multe scandaluri pe aceasta tema, ca s-au facut unele jonglerii financiare, in concluzie, ca au avut de-a face cu… romanisme. In paranteza fie spus, abatorul este functional, dar sta pe linie moarta din lipsa de materie prima si din lipsa unei posibile desfaceri. Revenind la oile noastre, adica la proiectul comun initiat de norvegieni si fermierii salajeni, aflam de la dl. Gabriel Rosan, director coordonator al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj (DADR) ca acesta consta, deocamdata, in cursuri de pregatire teoretica predate de lectori norvegieni pentru crescatorii de oi salajeni. Cursurile se vor desfasura in sala de sedinta a DADR Salaj. Dupa partea teoretica, vor fi vizitate fermele de ovine din Salaj unde se vor aplica in practica cele invatate la cursuri. Spre sfarsitul acestui an, un grup compact de oieri din judetul nostru vor vizita ferme de oi din Norvegia. La inceputul anului 2010 se va efectua o noua vizita a crescatorilor de oi din Salaj in tara respectiva. Proiectul are mari sanse de a se extinde la valoarea de doua-trei milioane de euro in decursul anului viitor. In perioada de sedere in Salaj, delegatia norvegiana se deplaseaza la fermele de oi de pe cuprinsul judetului, pentru a vedea cum se comporta exemplarele de berbecuti din rasa Alba Norvegiana adusi in urma cu doi ani in Salaj. Ieri a fost vizitata ferma doctorului Viorel Istoan, iar norvegienii s-au aratat multumiti de rezultatele imperecherii dintre berbecutii norvegieni si rasa Turcana.