Comisia Europeana cauta carne de cal in Salaj
Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a intocmit in aceasta luna un plan de controale coordonate de Comisia Europeana, in vederea depistarii cazurilor de inlocuire a carnii de vita cu cea de cal. Acest plan de controale urmareste stabilirea prevalentei unor practici frauduloase, prin determinarea proteinei (ADN-ului) de cal in produsele alimentare comercializate ca avand in continut carne de vita. In acest sens, in perioada 5 – 30 mai, specialistii directiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor preleveaza probe din supermarketuri, hypermarketuri, macelarii, carmangerii, magazine alimentare, cantine, restaurante, precum si din unitati de procesare a carnii din intreaga tara. Testarea acestor probe va fi efectuata la Laboratorul National de Referinta din cadrul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti. Raportul preliminar cuprinzand rezultatele acestor probe recoltate in planulstop_coloana coordonat de control va fi transmis de ANSVSA Comisiei Europene pana la data de 24 iunie, conform angajamentelor asumate.
Potrivit lui Vasile Chindris, purtator de cuvant al DSVSA Salaj, o echipa de specialisti ai institutiei au efectuat luni dimineata controale in doua carmangerii salajene, de unde au prelevat probe din produse din carne, pentru analize. „Controalele au fost inopinate, sustine Chindris, iar numele carmangeriilor, din motive obiective, nu poate fi dat publicitatii”. Probele au fost duse chiar ieri la Bucuresti de catre Petru Firicel, directorul DSVSA Salaj.
