Incompetentele fac cariera. Ne-am obisnuit, spre exemplu, ca ceea ce declara astazi, maine sa fie retractat. Asa cum se intampla cu actualul executiv in frunte cu premierul Emil Boc. Dupa instalarea pe functie in decembrie 2008, presa si comentatorii politici au avut o paine de mancat… declaratii si proiecte de hotarari de guvern care, in doua-trei zile, erau deja perimate, „desfiintate” de mass-media sau sindicatele din ramura care era vizata. Desigur, unele dintre aceste hotarari sau intentii de hotarari aveau la baza doar promisiunile electorale inainte de alegeri, perioada in care s-au spus vrute si nevrute. Erau doar „abureli” de campanie pentru a se atrage voturi de la cei creduli. Si au fost destui naivi, daca luam in considerare prezenta la urne peste 30 la suta din populatia tarii. Cine putea crede ca toti cei ce se vor intoarce acasa de prin Europa vor primi 20-30.000 de euro? Naivii. Cine putea crede ca legea si alte promisiuni de genul: „vor creste salariile celor din invatamant cu 50%?” Naivii, credulii. Cine putea crede ca fostii lucratori in M.A.I. – care aveau si au pensii „speciale” nu mai pot lucra la stat? Naivii. Si exemplele ar putea continua.
Intre timp a „aparut” criza economico-financiara care a „lovit” si Romania. Daca promisiunile au ramas vorbe-n vant, realitatea a lovit crunt in viata de zi cu zi: s-au desfiintat mii de societati comerciale mici, fiind inghitite de marii rechini; locurile de munca s-au injumatatit si a crescut numarul somerilor si al disponibilizatilor. Apoi, paradoxurile romanesti se mentin la standarde inalte. Daca in lume, deci si-n Europa, tarifele la servicii au scazut, la noi au crescut. In ziua in care se anunta o scadere de pret la produse petroliere pe plan mondial, noi, romanii, vom plati benzina si motorina la preturi mai mari; se vorbeste tot mai mult de dezvoltarea infrastructurii, dar unele drumuri de pe la noi arata ca adevarate ulite.
Daca populatia de rand si pensionarii gasesc tot mai greu un bilet la statiuni, in timp de criza, parlamentarii si guvernantii se lafaie pe plaje exotice prin Dubai, Argentina, Brazilia etc., cu cazari de lux in hoteluri de 4 si 5 stele, in timp ce „sarantocilor” le cade steaua. C-asa-i la noi!
Asa-i la noi…
Articole
În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...Gata vacanța! A început Modulul 3
Miercuri, 8 ianuarie, elevii s-au întors la cursuri. A început cel de-al treilea modul din acest an școlar, care va dura până în data de 7 februarie, 14 februarie sau 21 februarie, după caz, în funcție de decizia fiecărui inspectorat școlar în parte. Elevii vor avea o vacanță de o săptămână, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025, tot la alegerea inspectoratelor școlare. Modulul 4 de cursuri va începe în 17 februarie, 24 februarie sau 3 martie,…
Mai mult...