Salajul, chiar daca nu este cel mai generos judet in oferta de agrement, dispune totusi, de cateva repere arhicunoscute si preferate de turisti. Si cum beneficiile acestora sunt axate pe relaxare si intretinerea sanatatii, au ajuns sa traga in jos balanta optiunilor in fata pachetelor turistice de pe litoral sau de la munte. Ce-i drept, acest lucru se observa mai bine acum, pe perioada crizei econo-mice. Marea majoritate a romanilor avand venituri modeste renunta la varianta concediilor considerate de lux, in statiuni indepartate (din tara sau strainatate), in favoarea celor din judet. Din acest motiv, s-ar parea ca vanzarile din acest an la nivelul judetului vor inregistra cifre multu-mitoare, iar business-ul in domeniu sa fie, totusi, profitabil.
Cei mai multi dintre managerii care sustin in Salaj turismul de agrement ori turismul balnear, au opinat ca o astfel de afacere, chiar daca incuba multe responsabilitati si mai ales investitii, ofera nenumarate satisfactii si reprezinta un bulgare de aur pe termen lung. Fondurile antrenate in sustinerea, intretinerea si modernizarea spatiilor de cazare, masa, recreere ori tratament sunt foarte mari. Pe masura pretentiilor turistilor si autoritatilor de avizare si acreditare in domeniu. Sumele atrase de administratorii complexelor turistice provin fie din credite, fie prin accesarea de fonduri nationale ori externe in diferite programe destinate promovarii turismului local. Multi dintre proprietari, de-a lungul implementarii investitiilor, s-au confruntat nu de putine ori cu situatii cu totul aparte, care i-au pus in dificultate, dar in final toti au spus ca business-ul in agrement este unul care isi merita sacrificiile, noptile nedormite si nenumaratele aprobari si autorizari, pentru care se impune multa strictete. Si poate pentru ca asa cum ne dezvaluia unul dintre managerii in domeniu, „Munca noastra aici e sustinuta de pasiune. E mai mult decat o afacere, altfel poate nu am fi rezistat”.
Promotiile motiveaza clientii
Este criza, este sezon de varf, dar in Salaj antreprenorii din turism vin cu diferite pachete atractive, in functie de marimea grupului, timpul de sedere, tipul de cazare preferat, ori numarul meselor luate. Tarifele la cazare oscileaza intre 80 si 110 lei pe zi, mai putin in camping, unde pentru un cort se plateste 15 lei pe zi. Pretul de intrare la „scaldatoare”, in functie de locatie, porneste de la 8 lei pe persoana, si poate ajunge la 30 lei, in cazul in care nu se apeleaza la plata unui abonament lunar, care este mult mai rentabil
Investitii de milioane
Intre primii pasi pentru afacerea de acest gen, din cate ne-au divulgat interlocutorii nostri, au fost achizitionarea de teren, constructia sau reabilitarea imobilelor, amenajarea suprafetelor de teren pentru agrement, ori dotarea si modernizara bazelor de tratament, construirea sau innoirea bazinelor de inot, crearea de spatii de cazare si organizarea de activitati in domeniul alimentatiei publice. Costurile cele mai mici pornesc de la 15.000 euro pentru cladirile cu doar 10-15 camere. Iar pentru spatiile mai mare s-au cheltuit, pe putin, de la 400.000 euro pana la un milion de euro. Pentru cei mai inspirati, ori norocosi programul SAPARD a fost o gura de aer, pentru ca a pus la dispozitie, in vederea realizarii de pensiuni, intre 25 si 50% din costuri.
Clientul nostru, stapanul nostru
Este aceasta, nu de ieri, de azi, o lozinca mult uzitata si la care tinde fiecare manager de pensiune, hotel, restaurant, strand, baza de tratament. Ar fi de fapt, exprimarea modului in care sunt realizate standardele la serviciile oferite, la dotare, precum si in ceea ce priveste profesionalismul in activitate. Beneficiarul ofertei – turistul sau pacientul, este pus in centrul preocuparilor personalului. Administra-torul grupului de firme Vidalis, proprietara statiunii Baile Boghis, Lia Stanca, a investit in turismul balnear, pornind de la principiul ca oamenii pot benefia simultan de relaxare si tratament.
„Si pe timp de criza avem nevoie de relaxare, sustine Gligor Trifan, administratorul Strandului Termal cunoscut drept Broscaria din Simleu Silvaniei. E adevarat ca pentru un intreprinzator privat criza reprezinta o piatra de incercare in afacere, dar solutii se gasesc. Nu doar prin ofertele promotionale, ci si prin largirea paletei de servicii. Este ratiunea pentru care avem in vedere extinderea bazei sportive a complexului nostru, prin amenajarea unui teren de fotbal cu gazon artificial, precum si a unui teren de minifotbal cu piste de alergari. Si de ce nu, intentionam sa oferim cadru propice de pregatire in cantonament pentru echipe mari de sportivi”.
Alternative
Judetul dispune si de alte alternative turistice, care inca nu au… invartit inca in jurul lor o afacere sau un brand. Este cazul circuitelor bisericilor de lemn sau vizitarea ariilor protejate de la: Gradina Zmeilor (comuna Balan), Rezervatia Peisagistica Tusa-Barcau (comuna Sag), Poiana cu narcise de la Racas (comuna Hida), Padurea Lapis (Nusfalau), Pesterea Magurici (Ileanda). Salajul ar fi atractiv si pentru turismul religios, la asezamintele monahale de la Stramba (Hida), Voivodeni (Dragu), Bic(Simleu Silvaniei), Rus, Bobota, Marca. Alte repere foarte cunoscute (si in afara judetului) sunt: Castrul roman de la Porolissum-Moigrad ori Gradina Botanica de la Jibou. Si nu in cele din urma, demne de interes ar mai fi si festivalurile folclorice, serbarile campenesti si pastorale.
Strandul Tineretului
Doriti sa va rasfatati intr-o zi calduroasa de vara? Strandul Tineretului, administrat de SC Verozal, va asteapta sa va bucurati de razele soarelui si de apa racoritoare a piscinelor, la preturi modice: doar 5 lei pentru copii si 7 lei pentru adulti.
Strandul Tineretului este modul ideal de a va petrece timpul liber!
Daca va place sportul, complexul din care face strandul va sta la dispozitie cu doua terenuri sintetice, din care unul este acoperit. Mai mult, la Terasa Boema, aflata sub acelasi patronaj, puteti savura, in fiecare dupa-masa, impreuna cu prietenii, un suc sau o bere rece.
Agrementul – afacerea din care profita toata lumea
Articole
A apărut ediția online a nr. 240 al revistei „Caiete Silvane”
A apărut ediția online a nr. 240 (ianuarie 2025) al revistei Caiete Silvane, publicație editată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, sub egida Uniunii Scriitorilor din România, Consiliului Județean Sălaj și Primăriei Municipiului Zalău. Detalii pe caietesilvane.ro. Ediția tipărită va fi distribuită începând de vineri, 17 ianuarie 2025. Daniel Săuca, Punctul. Și capătul (I), 1 ■ Viorel Mureșan, Portrete în alb, 2 ■ Imelda Chința, Verbul în pensulații sonore, 4 ■ Imelda Chința, Timp din anotimp, 5 ■ Carmen Ardelean, Atât de fragezi…, 6 ■ Marcel Lucaciu, Lucidități îndoliate, 7 ■ Adrian Lesenciuc, Istoria creștinismului…
Mai mult...15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale și 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu
Azi, 15 ianuarie, se împlinesc 175 de ani de la nașterea celui mai mare poet român, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889). Începând din 2011, tot în 15 ianuarie este sărbătorită și Ziua Culturii Naționale. Este o sărbătoare care are loc anual și promovează cultura, arta și efortul academic, prin activități specifice. Cunoscut ca „Luceafărul poeziei românești”, Mihai Eminescu debutează în 12 ianuarie 1866, cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, apărută în broșura „Lăcrămioarele învățăceilor…
Mai mult...