Produse autohtone si fara E-uri pe masa de Pasti
Pentru a veni in sprijinul celor care sunt in aceasta perioada in cautare de „ceva bun” pentru masa de Pasti, primaria Zalau a dat permisiunea producatorilor autohtoni sa-si expuna spre vanzare marfa in buricul targului, pe platoul de marmura din fata prefecturii. De ieri, zalauani pot achizitiona de aici mezeluri, produse traditionale din carne si drob – la preturi mai mici decat in magazine – telemea, branza de burduf si cas, la pretul de 22 de lei kilogramul, si ulei de floarea soarelui presat la rece, la doar 6 lei litrul.
Targul va continua pana sambata. Primaria Zalau a dat pana acum 15 avize pentru comerciantii de produse traditionale, specifice Sarbatorii Pastelui: produse alimentare, fructe, legume, fructe, dar si imbracaminte, produse artizanale sau dulciuri.
Hai la piata sa cumperi ieftin si bun
În piata agroalimentara din centrul Zalaului, producatorii salajeni, atata cat au loc de samsari, va asteapta cu marfa de calitate. Pretul oualor va-riaza intre 30 si 40 de bani, in functie de marime, casul se vinde cu 25 de lei kilogramul, telemea gasiti la 15 lei kilogramul. Pe langa produse animaliere, nutritionistii recomanda sa avem pe masa de Pasti si legume, care sunt din belsug la preturi mici. O legatura de ceapa verde costa un leu. La fel si o legatura de ridichi. Salata verde costa 1,5 lei, iar un kilogram de spanac costa doar 3 lei. Preturile la legumele autohtone bat de departe preturile la cele aduse din import.
Micii producatori din piata, adica taranii, ne asigura ca nu au pus ingrasaminte la ceapa sau ridichi. Oferta de legume de sezon este bogata. La nivelul judetului nostru sunt 210 fermieri care cultiva legume si zarzavaturi in camp, pe o suprafata totala de 12,51 de hectare si 52 de producatori de le-gume care au sere (3.36 de hectare) si solarii (4,99 hectare). Acestia isi desfac marfa in pietele din judet, direct de la poducator sau la en-grossisti.
Cum arata o masa sanatoasa
Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Centrului de Cercetari Alimentare, recomanda ca pentru prepararea carnii de miel sa se foloseasca cozi de ceapa si usturoi verde, dar si ierburi amare de genul rozmarinului, salviei sau cicoarei. De asemenea, renumitul medic nutritionist ne recomanda sa nu consumam langa carnea de miel paine sau garnitura de cartofi, orez sau salata orientala. „O varianta sanatoasa este salata verde sezoniera, combinata cu andive si asezonata cu ulei de masline si lamaie. Putem incepe masa cu salata verde, de cruditati sau legume specifice anotimpului (urzici, leurda, papadie etc), foarte sanatoase si cu efecte detoxifiante foarte puternice. Nu uitati ca sarbatorile de Paste tin 3 zile – nu trebuie sa consumati tot ce ati pregatit in Duminica de Paste! Cei care au tinut post trebuie sa fie foarte atenti, pentru a face trecerea treptat de la o alimentatie cantitativ mai redusa si compusa din alimente mai usoare la aceste alimente mai greu de digerat”, recomanda dr. Mencinicopschi.
