Actualul primar al comunei Napradea, Avel Borbiu nu s-a scolit la inalte centre universitare si nici macar la Facultatea din Ulmeni, judetul Maramures, asa cum au facut alti primari salajeni. A fost trimis de parinti la o scoala profesionala, dupa principiul sintagmei „meseria-i bratara de aur”. Si a invatat Avel sa conduca tractorul, sa manuiasca plugurile, sa intre in marea de grane cu combina, dar mai ales a invatat sa iubeasca tarana pe care a scormonit-o timp de 40 de ani. Da, pe 10 iulie a.c. se implinesc patru decenii de cand primarul Borbiu si-a inceput activitatea in comuna Napradea, la o sectie a Statiunii de masini si tractoare din acea vreme. A batut hotarul comunei in lung si in lat, l-a arat, l-a discuit, l-a semanat, a cules roadele si s-a bucurat cand hambarele gemeau de greutatea lor. Dupa revolutie nu s-a bagat in… politica, desi in anul 1991 a fost numit consilier, apoi primar al comunei Napradea. La sapte luni de la numire a demisionat si s-a intors la pamant si la animalele sale. Vazand ca lucrurile nu merg asa cum ar trebui in comuna, a candidat de consilier, apoi a i s-a incredintat functia de viceprimar, ca in iunie 2008. obstea sa-i acorde increderea, investindu-l cu… titlul de prim edil.Si cum cel ce se afla in fruntea comunitatii trebuie sa fie un exemplu demn de urmat pentru alegatori, primarul Borbiu lucreaza cu propriile utilaje in jur de sapte hectare de teren, tine in gospodarie trei vaci pentru lapte, porci si o gramada de oratanii.
Turism in modernizare
In ziua documentarii noastre, la sediul Primariei din Napradea se afla o echipa de specialisti de la Oficiul Judetean pentru Plati, Dezvoltare Rurala si Pescuit Salaj care il consilia pe primarul Avel Borbiu in vederea intocmirii unui proiect eligibil si selectat pe Masura 322 – Renovarea si dezvoltarea satelor. Investitia: infrastructura – drum si traseu turistic spre obiectivul turistic natural ^Mosul si Baba^. Acesta este o componenta de doua stanci de dimensiuni impresionante, (12 metri Mosu, 7 metri Baba) asezate pe verticala, dand impresia a doua fiinte uriase. Natura a lucrat in asa fel incat a reusit sa incante ochiul omului care trece prin acele locuri, pe culmea dealului de la est de Somes Guruslau. Harta comunei Napradea este incarcata de zone turistice si de agrement. Somesul isi trece apele pe aici, din Guruslau si pana la iesirea din judet. Defileele din masivul Dealul Mare reprezinta un unicat pentru judetul Salaj, prin numar si dimensiuni intr-un spatiu restrans.. Abruptul vestic al Culmii Prisnelului domina partea de rasarit a comunei. Cursul raului, versantii prapastiosi, aerul curat si padurile de foioase atrag in zilele de vara un numar mare de turisti, datorita peisajului deosebit de pitoresc.Dintre monumentele construite de mana omului amintim Fortificatiile medievale de la Cheud, Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din satul Vadurele, Monumentul eroilor din Napradea si Muzeul comunal care este in curs de amenajare in cladirea fostei primarii.
Munca la drumuri, ca a mesterului Manole
In cadrul aceluiasi proiect prin care vor fi promovate, prin FEADR, pietrele „Mosul si Baba”, administratia locala va include si reabilitarea caminelor culturale din Cheud si Napradea, construirea unui centru after school, precum si asfaltarea a 3 km de drum comunal intre Tranis si Vadurele. Drumul reprezinta investitia prioritara in cadrul proiectului asa cum infrastructura a fost tinta numarul unu a prim-ediului de la preluarea mandatului. Demersurile intreprinse in ultimul an de administratia locala pentru reabilitarea drumurilor comunale, a celor de hotar, precum si a si ulitelor au fost impulsionate de inundatiile de anul trecut. S-au refacut atunci: tronsonul dintre Tranis si Vadurele, podul de la Vadurele, ulitele din Cheud. Cu 500 milioane lei vechi alocati de la judet s-a pietruit un kilometru de drum de la Husia la Somes – Guruslau. Dupa trecerea iernii, toate aceste drumuri au fost din nou balastrate, lucrari care au necesitat 300 milioane lei vechi de la bugetul local. In plus, s-a realizat zece podete, in Napradea, Cheud, Somes-Guruslau, Vadurele si spre drumurile de hotar. Pentru podul din centrul Tranisului se asteapta solutii si sprijin de la judet, ori sa fie reparat, ori sa se construiasca unul nou. Pe de alta parte, cu sustinerea Consiliului Judetean vor fi asfaltati doi kilometri de drum spre Tranis, si vor fi defrisate si curatate santurile de pe marginea drumurilor judetene, care au mai fost toaletizate si in primavara.
Banii pentru apa, o problema
Lucrarile pentru realizarea sistemului de alimentare cu apa potabila in comuna incepute de anul trecut au fost sistate din cauza banilor, ne-a spus primarul Avel Borbiu. Din cele 35 mld lei vechi la cat a fost estimata investitia, s-au alocat de la stat doar 18. Pana acum proiectul, care vizeaza introducerea apei (de la izvoarele din „Zapode”) in toate satele comunei, a fost pus in practica in proportie de 70%. La Cheud s-au facut deja probele pe conducte si au fost montate rezervoarele. Dupa finalizarea lucrarilor, vor fi identificate alte fonduri pentru extinderea retelelor de apa si pe ulite, dar si pentru canalizare.
Scolile, deloc neglijate
Multe au fost lucrarile derulate in aceasta perioada in unitatile de invatamant de pe raza comunei, cu bani alocati prin Ministerul Educatiei, dar si cu fonduri de la bugetul local, insumand peste 4 mld lei vechi. Primarul Borbiu a mentionat intre acestea: renovarea Scolii din Napradea, unde a fost instalat cazanul de incalzire, s-a realizat un grup social, s-a reparat acoperisul, a fost inlocuita instalatia electrica si s-au executat reparatii interioare. La Scoala din Somes Guruslau s-au derulat, de asemenea, lucrari de reparatii, au fost inlocuite geamurile si usile, s-a amenajat un grup social, s-a pus parchet nou si s-au refacut tavanele. 40 milioane lei vechi s-au cheltuit la Gradinita din Napradea si 20 de milioane la Scoala din Tranis pentru realizarea instalatiei de apa.
Multe, dar nu…marunte
Cele realizate in infrastructura comunei, de cand primarul Avel Borbiu este in fotoliul de primar, par a fi foarte multe, nu doar pe hartie, ci si faptic. Domnia sa a enumerat doar cateva din realizarile bifate in primul an de mandat: s-a inlocuit cazanul de incalzire de la primarie, s-a reparat atelierul din curtea primariei, s-au executat lucrari la fostul sediu de CAP, au fost inlocuite vechile lampi de iluminat din reteua stradala, cu altele mai economicoase, s-a reabilitat sediul Postului de Politie si s-a montat sistemul de incalzire centrala in cladirea ce gazduieste biblioteca comunala si muzeul satului. Nu in cele din urma, edilii au alocat bani pentru reamenajarea, in incinta cladirii primariei, a cabinetului medicului de familie.
Somes Odorhei: Comuna in care se promoveaza noul, pastrand traditia
Articole
Zalău: Tâlhărie într-o scară de bloc. Autorul, arestat în Ajun de Bobotează
În prima zi a anului 2025, într-o scară de bloc din Zalău, un tânăr de 24 de ani i-a furat 200 de lei și i-a rupt hainele unui tânăr de 20 de ani. Sâmbătă, 4 ianuarie, polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Zalău au efectuat percheziții la domiciliul autorului faptei și, în urma administrării probatoriului, au dispus reținerea, pentru 24 de ore, față tânărul de 24 de ani. Acesta este cercetat penal pentru comiterea…
Mai mult...Doliu în Învățământ: Roza Mateiu, dascăl și inspector valoros, s-a stins din viață
Roza Matei, dascălul care a educat mii de copii pe parcursul carierei sale didactice, a trecut fulgerător în locul fără de durere și cu multă Lumină. Fost inspector școlar pentru învățământ preșcolar, funcție pe care a ocupat-o până în anul 2012, Roza Mateiu a contribuit la dezvoltarea și modernizarea grădinițelor și a sprijinit generații de cadre didactice să se dezvolte profesional. La 1 februarie, îndrăgitul dascăl ar fi împlinit vârsta de 70 de ani. Echipa Grădiniței cu…
Mai mult...