Rotarienii din 12 orase ale tarii s-au reunit sambata la Zalau la cea de-a IX-a editie a Cupei Rotary Zalau. Pe langa manifestarile sportive, evenimentul a avut drept scop schimbul de experienta intre membrii asociatiei, dar si schimbul de informatii privind actiunile de binefacere ale rotarienilor. La evenimentul organizat de Rotary Club Zalau au participat cluburile Rotary din Cluj, Oradea, Huedin, Resita, Buzias, Jimbolia, Satu Mare, Marghita, Hateg, Medias, Arad, Aiud si Nasaud. A fost prezent si Marian Mocan, guvernatorul Rotary District Romania – Republica Moldova. Com-petitiile s-au desfasurat in sala de sport a Liceului Sportiv „Avram Iancu” din Zalau, iar participantii s-au intrecut la fotbal, sah si tenis de masa. Contextul in care s-a organizat traditionala manifestare sportiva de la Zalau a fost implinirea a 109 ani de la infiintarea miscarii Rotariene in lume, in data de 23 februarie, dar si desfasurarea campaniei nationale Olimpiada Inimilor, prin care se doreste promovarea in randul populatiei a unui stil de viata sanatos, sustinut de activitati fizice.
Strategia vizeaza reducerea cu 25 la suta, pana in 2025 a ratei mortalitatii cauzate de bolile cardiovasculare, diabet, cancer si boli respiratorii.

Ce este Rotary Club
Rotary este o organizatie mondiala ce grupeaza peste 1,2 milioane de reprezentanti ai elitei profesionale, de afaceri si lideri ai comunitatilor locale, orientata pe programe de responsabilitate sociala. Este singura organizatie mondiala neguvernamentala cu reprezentant permanent la ONU. Prima intalnire a clubului Rotary a avut loc in Chicago, Ilinois, in 23 februarie 1905. Avocatul Paul Harris a fost fondatorul si organizatorul acestui club.Membrii cluburilor Rotary, cunoscuti drept rotarieni, ofera servicii umanitare, isi dedica timpul si talentul pentru servirea comunitatii lor si celor din intreaga lume aflati in nevoie. În prezent, exista 33.000 de cluburi Rotary, in peste 200 de tari si regiuni geografice.
Primul club Rotary din Romania a luat fiinta la Bucuresti, in anul 1929, insa, in 1945, odata cu venirea comunistilor la putere, rotarienii au fost scosi in ilegalitate. Primul club Rotary de dupa revolutie s-a nascut tot la Bucuresti, in anul 1992.
Anul Rotary incepe la 1 iulie si se sfarseste la 30 iunie. Guvernatorul si presedintii cluburilor Rotary sunt alesi pe o perioada de un an de zile, de la 1 iulie pana pe data de 31 iunie din anul urmator.
Actualul guvernator Rotary District Romania – Republica Moldova este Marian Mocan, profesor la Departamentul de Management al Universitatii „Politehnica” din Timisoara, prodecan al
Facultatii de „Management in Productie si Transporturi” Timisoara, conducator de doctorat in domeniul Inginerie si Management. A raspuns direct ca si reprezentant special al Guvernatorului Districtului Romania – Republica Moldova de infiintarea cluburilor Resita si Timisoara Opera. A facut parte si din comitetul de lucru pentru infiintarea cluburilor Timisoara Ripensis, Arad Parc, Caransebes.
La initiativa unor oameni de afaceri din orasul nostru, in februarie 2001 a luat fiinta primul Club Rotary la Zalau. Întaiul presedinte al Rotary Club Zalau a fost Victor Ardelean.
Actualul presedinte (2013-2014) este Doru Pop. În cei 13 ani de activitate, Clubul Rotary Zalau a sustinut sute de actiuni de caritate, majoritatea devenind traditie.

Interviu cu Marian Mocan,

guvernatorul Rotary District

Romania – Republica Moldova

GS: Vorbiti-ne despre

semnificatia evenimentului

de la Zalau, in contextul

Zilei Internationale a cluburilor

Rotary si al Olimpiadei Inimii

Marian Mocan: Ziua Internatioanla Rotary Club este in 23 februarie. Cu aceasta ocazie, in Zalau exista o traditie in a organiza concursuri sportive. Concursurile sportive din acest an au fost facute sub umbrela Olimpiadei Inimii. Acest lucru inseamna ca incercam, prin miscare, sa fim mai sanatosi. Este a doua etapa a promenadei inimilor, care a fost in septembrie, la nivel de Romania si Republica Moldova si in care s-au implicat 25 de orase.stop_coloana

GS: Care sunt cele mai

importante proiecte

ale districtului

pe care il conduceti?

Marian Mocan: Districtul Romania – Republica Moldova are 113 cluburi si 3.100 de rotarieni.
Ca si proiecte de referinta, as da doua exemple. Primul, „Salvati inima unui copil!”, prin care copiii din Romania si Republica Moldova cu malformatii cardiace grave sunt operati in Israel. Am trimis pana acum peste 30 de copii si s-au intors, cu totii, sanatosi acasa. În momentul de fata am inceput etapa a doua, prin care am trimis o echipa de medici in Israel, pentru ca mai apoi sa vina sa opereze in Romania, la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti. Aici va fi si un Centru de excelenta in chirurgie cardiaca infantila. Toate aceste lucruri se desfasoara sub egida Rotary Romania – Republica Molodva si Rotary Israel.
Încercam sa implicam in acest proiect si o organziatie din Statele Unite ale Americii, sa avem fonduri suplimentare, astfel incat mai multe orase sa formeze Centre de excelenta in chirurgie infantila.
Un alt proiect extrem de important pentru noi este proiectul „Dinti frumosi, copii sanatosi”, prin care facem educatie stomatologica copiilor din scoala gimnaziala si gradinita; ii invatam cat de important este sa aiba o igiena orala corecta. In Romania, doar 30 la suta dintre copii folosesc periuta si pasta de dinti. Proiectul este in desfasurare si la Zalau.

GS: Ne puteti spune

cateva cuvinte despre profilul

membrilor Clubului Rotary?

Marian Mocan: Rotarienii din Romania si rotarienii din intreaga lume sunt lideri in domeniile lor de activitate. Sunt oameni de afaceri, profesori, medici, juristi, avocati, artisti sau sportivi de inalta performanta. Sunt oameni care reprezinta ceva pentru localitatea lor. Din ceea ce au, mai mult sau mai putin, vor sa ofere ceva comunitatii.

GS: Sunteti in postura

de guvernator din iulie 2013

pana in iulie 2014.

Ce presupune aceasta pozitie

a dumneavoastra?

Marian Mocan: Este o pozitie de coordonare a celor 113 cluburi din Romania si Republica Moldova. Vreau sa va spun ca, in afara de cluburile Rotary, tineretul intre 18 si 30 de ani se regrupeaza sub denumirea de cluburile Rotaract, iar tinerii intre 12 si 18 ani, in cluburile Interact. Deci, este o miscare mai larga. Eu o coordonez la nivel national.
Trebuie sa vizitez cele 113 cluburi in acest an rota-rian, sa particip la evenimentele importante la nivel local, european si international si sa duc la bun sfarsit proiectele care se desfasoara in acest an.

GS: Clubul Rotary

este o asociatie deschisa,

orientata spre responsabilitate

sociala. Ce mesaj transmiteti,

in numele rotarienilor,

publicului din Salaj?

Marian Mocan: În primul rand, eu sunt ardelean, deci nu pot sa transmit decat cuvinte de apropiere la adresa ardelenilor. Sa aiba incredere in acest club, sa se adreseze clubului daca au probleme deosebite, sa inteleaga ca acest club este un club de servicii, orientat spre comunitate. Membrii lui isi dedica activitatea, isi dedica din banii de care dispun pentru a rezolva din problemele comunitatii. Suntem transparenti; intreaga noastra activitate se poate urmari pe internet. Totul este facut pentru a sprijini comunitatea. Le doresc multa sanatate tuturor si un an 2014 foarte bun!