Elevi din cinci clase de a I-a din Zalau beneficiaza de programul medical gratuit „Dinti frumosi, copii sanatosi”.
La Zalau, programul a fost implementat din 2012. Au fost selectate cinci clase de copii de la cinci scoli gimnaziale diferite din municipiu. Programul se desfasoara prin cabinetul Vivere-Med al medicului specialist in chirurgie dento-alveolara Camelia Goron. Luni seara, in cadrul intalnirii membrilor Clubului Rotary Zalau, au fost prezentate reusitele programului de pana acum.
Programul se deruleaza la nivel national in 19 orase si este sponsorizat de Clubul Rotary si Colgate. Prin acest demers se urmareste reducerea cu 50 la suta a numarului de carii la copiii pana in 14 ani prin constientizarea importantei igienei orale in randul copiilor, invatatorilor si parintilor. Nevoia unui astfel de initiative este data de faptul ca in tara noastra, potrivit statisticilor, doar o treime dintre copiii cu varsta intre 10 si 14 ani folosesc periuta de dinti.
Medicul ii invata pe copii
si parinti importanta periajului
În prima parte a proiectului, medicul stomatolog Camelia Goron Vivere-Med a tinut in fiecare clasa o lectie deschisa in care le-a prezentat copiilor un film de desene animate avand ca tema o lectie de igiena dentara si obiceiuri alimentare sanatoase si nesanatoase. La aceasta lectie au participat si cadrele didactice din fiecare clasa. În a doua faza, fiecare elev a beneficiat de o consultatie stomatologica in cabinetul de medicina dentara, in care medicul a discutat cu copilul despre alimentele sanatoase si cele nocive si modul in care se face corect periajul dintilor. La consultatie a participat si unul din parinti, caruia i s-au aratat problemelestop_coloanadentare pe care le are copilul. La final, fiecare copil s-a spalat pe dinti in cabinet sub supravegherea medicului, pentru a deprinde periajul corect.
Copiii inclusi in program vor beneficia de consultatii gratuite timp de 4 ani, din 6 in 6 luni.
Cum stau copiii din Zalau
cu sanatatea dintilor
Dintre cei 120 de elevi selectati, 80 s-au prezentat deja la consultatie. Medicul specialist ne-a spus ca dintre copiii consultati doar 10 la suta aveau dinti perfect sanatosi, 70 la suta aveau mici carii, iar 20 la suta aveau un numar crescut de carii. Totodata, s-a constatat la 90 la suta dintre copii ca au o igiena dentara precara, onform indicelui de placa bacteriana – care indica eficienta periajului dentar, ne-a mai spus medicul. Medicul a urmarit, in timpul consultatiei, si cat de corect au crescut dintisorii copiilor. Concluziile au fost ca micutii se confrunta cu un procent crescut de ano-malii de pozitie si de ocluzie, pentru care stomatologul le-a indicat parintilor sa faca si un consult ortodontic.
O alta concluzie a medicului dupa prima faza de consultatii este ca parintii, o mare parte din ei, nu acorda importanta supravegherii copilului in timpul igienizarii dintilor, dovada fiind faptul ca multi copii revin la cabinet fara un progres vizibil in ceea ce priveste eficienta periajului dentar. Parintii spun ca nu au timp sa se ocupe de acest lucru.