Importurile de carne de porc din Ungaria sunt in crestere, dupa ce in tara vecina TVA a scazut de la 1 ianuarie de la 27 la suta la 5 la suta. Efectul ar putea fi ieftinirea carnii de porc de pe piata româneasca în urmatoarele luni, a declarat pentru Mediafax Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc. „Crescatorii de porci sunt îngrijorati de importurile care vin din Ungaria, dupa ce de la 1 ianuarie la ei a scazut TVA la carne de porc de la 27 la suta la 5 la suta. Lor le convine sa vânda aici, unde pretul e mai mare decât în Ungaria. Chiar daca vând la pretul de la ei, câstiga din diferenta de TVA, care la noi e 24 la suta”, a spus Ladosi. El a afirmat ca situatia va genera si importuri la negru de pe piata maghiara. Astfel de situatii se întâmpla frecvent când exista diferente mari de TVA între tari vecine. Guvernul ungar a redus de la începutul acestui an TVA pentru porci vii si carnea de porc de la 27 la suta, cel mai ridicat nivel din UE, la 5 la suta, pentru a proteja producatorii locali de importurile mai ieftine. „Ungurii vin cu carnea si o vând unde pot, la magazine mici, la macelarii sau la procesatori mai mici. Ne asteptam ca în aceste conditii pretul carnii de porc pe piata româneasca sa scada”, a mai spus oficialul asociatiei.

Problemele producatorilor români ar putea fi amplificate si de refuzul Rusiei de a mai primi importuri de carne de porc din UE, dupa ce s-au depistat cazuri de pesta porcina. „Va creste astfel pe piata europeana cantitatea de carne de porc disponibila, pentru ca o parte s-ar fi dus în RusiaI” a explicat Ladosi.

De la 1 ianuarie, România poate exporta carne de porc în statele Uniunii Europene, dupa ce în ultimii zece ani exportu-rile au fost sistate din cauza restrictiilor impuse ca urmare a descoperirii unor cazuri de pesta porcina.